Putujuća izložba plakata “Tolerancija”, predavanje i panel rasprava u Etnografskom muzeju Istre

Moć tolerancije

• Povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se u ovogodišnjem izdanju obilježava temom “Moć muzeja” (The power of museums), Etnografski muzej Istre ugošćuje međunarodnu putujuću izložbu plakata “Tolerancija” koja će biti otvorena u petak, 20. svibnja u pazinskom Kaštelu.

Autor i voditelj projekta je dizajner Mirko Ilić, a radove predstavljene kroz izložbu potpisuju dizajneri i umjetnici iz cijelog svijeta. Od ukupno dvjestotinjak radova, odabrano je njih šezdeset i osam. Vizualno moćni i upečatljivi, tehnički, konceptualno i sadržajno različiti, osim što odgovaraju na različite oblike nasilja, mržnje, društvene nepravde i nejednakosti, pokušavaju dočarati dublji smisao pojma, kompleksnost, različita lica i naličja tolerancije. Kustos pazinskog izdanja izložbe “Tolerancija” je Mario Buletić, viši kustos Etnografskog muzeja Istre, a grafički dizajn i postav izložbe potpisuje Matko Plovanić.

Na dan otvaranja, 20. svibnja u 18 sati Mirko Ilić održat će (na daljinu) u pazinskom Kaštelu tematsko predavanje “S desna na lijevo” o ikonografiji, vizualnoj simbolici, utjecaju dizajna u našim životima kroz konkretne primjere i teme usko povezane sa sadržajem izložbe. Predavanje je posebno prilagođeno i namijenjeno mladima.

Cilj ovog programa je senzibilizacija javnosti, poticanje rasprave i dijaloga na temu kulturnih i društvenih različitost, socijalne osjetljivosti i tolerancije, a što se poklapa s idejom i poru-kom izložbe i predavanjem Mirka Ilića. Tijekom trajanja izložbe planirana je i panel rasprava otvorena za javnost. Tema panela je društveni angažman muzeja, participacija i suradnja lokalne zajednice, pojedinaca i grupa u osmišljavanju zajedničkih programa na temu kulturnih i društvenih različitosti, promicanja uključivosti i tolerancije. Želja je sa zajedničkim angažmanom i dijalogom potaknuti na aktivnu suradnju u nadolazeće vrijeme.

Panel rasprava održat će se 6. lipnja u 11 sati u prostorima Etnografskog muzeja Istre. Na panelu sudjeluju: Duga Mavrinac (Kustosko-istraživački kolektiv Ipak); Kosjenka Laszlo Klemar (Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb); Jan Franjul (Udruga Proces, Pula); Danijela Ustić (Volonterski centar Istre); Mauricio Ferlin (grafički dizajner); Darko Babić (ICOM Hrvatska; Katedra za Muzeologiju FFZG ); Mario Buletić (moderator panela). Poželjno je da zainteresirani za sudjelovanje na panelu prethodno najave svoj dolazak na email adresu: mario@emi.hr.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 + 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum