Izložba Alena Floričića u vodnjanskoj Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost

Otvorenje izložbe Alena Floričića bit će održao u petak, 24. lipnja u 20 sati u vodnjanskoj Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost.

Novi rad Alena Floričića nastavlja dosadašnje izvedbene postupke koje je razvijao kroz formu kratkih videa i zaokupljao našu podsvijest nesvakidašnjim radnjama i nedokučivim sadržajima. Uz njemu svojstveno izbjegavanje narativne strukture, poznate ikonografije i trendova, i dalje bitan konstitutivni element njegova rada ostaje promišljanje medija videa u relaciji s izlagačkim prostorom, pri čemu potreba za njegovim ‘uprizorenjem’ rezultira sveprožimajućim osjetilnim doživljajem cjeline, poput videoinstalacije Bez naziva 01/22 postavljene u prostor Apoteke.

Aktualni rad donosi i novost, odstupnicu autoru, dosad jedinoj formalnoj konstanti njegova rada. Nekoć jedini protagonist i nositelj opsesivnih radnji koje dozivaju zrcalo unutarnje psihičke stvarnosti, sada izmaknut iz kadra, autor prestaje biti pokretačem radnje. Umjesto sebe u kadar postavlja prizor krajolika kojim dominira kompozicijski sklad klasičnog pejzažnog slikarstva. Prkoseći harmoniji samoj po sebi, u pitoresknu uravnoteženost mediteranskog krajolika intervenira postprodukcijskim zahvatima karakterističnim za estetiku elektronske slike koja vibrira i pulsira. Kao majstor atmosfere i minimalne akcije, slici dodaje pozadinski zvuk motornog čamca koji preplavljuje čitav galerijski prostor, rekreirajući iskustvo vremena kao poligona neprestane izmjene proturječnih osjećaja protjecanja vremena i paradoksalnog ‘tapkanja na mjestu’ koje uznikne na razlici onoga što čujemo i onoga što gledamo – zvuka motornog čamca, iz kojeg pretpostavljamo da je prizor sniman, i statičnog titrajućeg kadra. Mobilizirajući uzaludno iščekivanje događaja, autor nas vraća jednom od ranijih radova (Bez naziva 03/04) u kojem kroz jednostavnu binarnu opoziciju akcije (izvođenja) i statičnosti (nedjelovanja), vrijeme zarobljava u beskonačnu petlju. Nerješivo pitanje što je njegova realnost – nepokretni trenutak ili trajanje, rješava pokretnom slikom. Sugerira da je nepomirljivost dviju krajnosti vremenske krivulje moguća i svakidašnja, a da su jedino mjerilo promjene, upisane u registar percepcijskih obmana. Ako česte promjene vrijeme čine zgusnutim i točkastim, a odgađanje promjena produljenim, što je s motornim čamcem koji glisira uz obalu i vidi uvijek isti prizor?

Alen Floričić rođen je 1968. godine u Puli. Diplomirao je skulpturu na Odsjeku za likovnu kulturu Pedagoškog fakulteta u Rijeci, u klasi profesora Žarka Violića, te magistrirao na postdiplomskom studiju Videa i novih medija na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani, kod prof. Sreča Dragana. Radi kao profesor u Školi za primijenjenu umjetnosti dizajn u Puli, a od 2008. – 2012. radio je i kao vanjski suradnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izlagao je na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i izvan nje, a njegovi su radovi predstavljani i na brojnim video projekcijama i prezentacijama. Bio je jedan od predstavnika Hrvatske na 51. Biennalu u Veneciji, 2005. godine. Za svoj rad nagrađen je mnogobrojnim nagradama i priznanjima, između ostalog: Grand Prix 25. Salona Mladih (Zagreb, 1998.), 2. Nagrada Zagrebačkog salona (uzastopce 2005. i 2007.), Nagrada Kalina (Rijeka, 2017.) itd. Radovi mu se nalaze fundusima najznačajnijih hrvatskih muzeja suvremene umjetnosti, kao i u nizu javnih i privatnih zbirki.

Apoteku podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Vodnjan, TZ Vodnjan, Medea vina.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum