OTVORENE PRIJAVE – Into Blue Futures: spekulativna radionica strateškog predviđanja udruge Metamedij

rok: 06.07.2022

Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (UMAS) i Sveučilištem u Novoj Gorici (Slovenija) organizira radionicu spekulativnog dizajna pod nazivom ‘’Into Blue Futures: A Speculative Workshop in Strategic Foresight’’. Radionica će se održati od 1. do 6. kolovoza 2022. godine u Zajednici tehničke kulture u Puli, a vodit će je Maja Grakalić i pETER Purg.

U ovoj će radionici polaznici istražiti alate i metode strateškog predviđanja, discipline bliskoj spekulativnom dizajnu i kombinirati je s pristupima umjetničkog mišljenja (engl. art thinking). Radionica će se održati tijekom 24. izdanja Media Mediterranea festivala.

// Kontekst

Teme radionice će se nadovezivati na temu samog festivala “Svjetovanja hidrosfere”, posebice s obzirom na goruće probleme morskih i pomorskih svjetova, obalnih zajednica, njihovih raznovrsnih ekologija i izazova održivosti, post-turizma, migracija na moru, oceanskog i otočkog mišljenja, klimatskih promjena, potrošnje energije, odrasta itd. Postoji li prostor za novu vrstu (plave) humanistike?

Za bavljenje s ovim temama koristit ćemo strateško predviđanje i spekulativni dizajn, prakse koje pripadaju grani disciplina koje se bave predviđanjima. Spekulativni dizajn je misaoni alat koji koristi spektar kvantitativnih i kvalitativnih metodologija za mapiranje višestrukih scenarija budućnosti baziranih na trenutnim trendovima. Strateško predviđanje je strateško i kritičko mišljenje koje prethodi stadiju spekulativnog dizajna. Kroz spekulativni dizajn, nastojimo potaknuti refleksiju o društveno-kulturnim, ekonomskim i političkim promjenama i pripremiti se za sve mogućnosti, no, najvažnije od svega, dobiti alate za stvaranje odgovornijih i etičnijih odluka za inkluzivniju budućnost. Obje su discipline započele kao prakse u poslovnoj, istraživačkoj i akademskoj sferi, a u posljednje su vrijeme demokratizirane i uvrštene u UNESCO-vu Future Literacy Inicijativu kao ključne kompetencije 21. stoljeća.

Da bismo uveli umjetničko mišljenje kao ključni stadij inovacije, potrebno je razumjeti metode i alate korištene u umjetničkim praksama koje su relevantne za odabrani problem ili pitanje. Ovi nekonvencionalni elementi inovacijskog procesa koji donose radikalne, pozitivno remetilačke inovacije temeljene na mnoštvu pogleda i pristupa, u načelu uzimaju u obzir individualno iskustvo i gledište, a pritom ostaju holističke u kontekstu sustavnog pristupa. Umjetničko mišljenje tako omogućuje prijeko potreban pandan dizajnerskom mišljenju (ako ne i nužan predstadij unutar inovacijskog procesa) s obzirom na to da ”provodi više vremena u otvorenom problemskom prostoru, nadzirući mogućnosti i tražeći nepobitne prostore” (Robbins 2018).

(REFERENCA: Robbins, Peter. 2018. “From Design Thinking to Art Thinking with an Open Innovation Perspective – A Case Study of How Art Thinking Rescued a Cultural Institution in Dublin.” Journal of Open Innovation: Technology, Market, and Complexity 4 (4): 57)

// Pristup

U ovoj će radionici polaznici biti upoznati s metodama i procesima strateškog predviđanja i proširiti ih umjetničkim mišljenjem. Nakon upoznavanja s osnovnim metodama, polaznici će istraživati moguće plave budućnosti i postupno razvijati prototipove koji manifestiraju različite vizije spekulacija o mogućim (više ili manje održivim) budućnostima. Na zadnjem danu radionice sudionici će prezentirati svoje misaone procese, kao i opipljive rezultate njihovih projekata festivalskoj publici.

Sudionici će biti poticani na strateško i kritičko razmišljanje o učinku koji naše trenutne akcije i osobne pristranosti mogu imati na budućnost čovječanstva, društva i planeta. Sudionici će raditi u suradničkom i inkluzivnom okruženju, koristeći vlastite vještine i dostupnu tehnologiju, kao i osobne kreativne alate koje ponesu sa sobom.

// Opće informacije

Poziv je namijenjen širokom spektru sudionika, od studenata do mladih stručnjaka u kreativnom sektoru, s posebnim naglaskom na umjetnička i dizajnerska usmjerenja, u područjima novih medija, IT-ja, sociologije, (eko)biologije, artivizma, humanitarizma itd., između 18 i 35 godina. Program radionice uključuje predavanja te suradničke i interaktivne vježbe, vizualne/medijske prezentacije i grupni rad usmjeren na proces praktične sukreacije.

Radionica će se održati na engleskome jeziku.

Sudjelovanje na radionici je besplatno. Troškovi smještaja su u potpunosti pokriveni od strane organizatora, dok troškove hrane i puta sudionici snose sami. Na radionici će se osigurati osvježenja.

// Prijave

Za sudjelovanje na radionici potrebno je prijaviti se putem online obrasca.

Za više informacija možete nas kontaktirati na: kontakt.radionice@gmail.com

Rok za prijave je 6. srpanj 2022. godine. Broj sudionika je ograničen. Svi prijavljeni zaprimit će obavijest o rezultatima selekcije putem e-pošte 14. srpnja 2022. Nakon odabira i obavijesti, sudionici su dužni potvrditi sudjelovanje. Sudionici će 2 tjedna prije početka radionice zaprimiti zadatak za individualnu pripremnu aktivnost.

// Mentori

Maja Grakalić radi u području dizajna usluga (engl. service design), eksperimentalnog futurizma te je PhD istraživačica na Central Saint Martins u Londonu, s petnaestogodišnjim iskustvom rada u medijskim kompanijama, javnom sektoru i edukacijskim institucijama (Nova TV, BBC, UK Government, MA Material Futures CSM, Strategic Foresight for positive Change). Njezin rad spaja strateški dizajn i predviđanje s kolaboracijskim pristupom usmjerenim čovjeku, i to u javnom sektoru, vladi i donošenju politika. Poučava studente i stručnjake o pristupima strateškog dizajna okrenutih budućnosti, kao i kako ih koristiti za preispitivanje statusa quo te zajednički graditi poželjne budućnosti. Njezino doktorsko istraživanje nagrađeno u London Doctoral Centre (AHRC) bilježi podrijetlo spekulativnog dizajna u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji s ciljem istraživanja izostavljenih povijesti praksa i diverzifikacije budućih perspektiva izvan zapadnjačkog konteksta.

Peter Purg trenutno vodi modul Novi mediji na preddiplomskom i diplomskom programu digitalnih/medijskih umjetnosti i praksa na Akademiji umjetnosti Sveučilišta u Novoj Gorici, gdje je izvanredni profesor, projektni koordinator i stručnjak na području digitalne kulture i medija. Bio je voditeljem projekta MASTmodule.eu kojemu je bio cilj definirati ulogu i metodologiju umjetničkog promišljanja u društvenim inovacijama za bolju europsku budućnost. Kurirao je 20. izdanje međunarodnog festivala suvremene umjetnosti Pixxelpoint 2019. Njegovi recentniji znanstveni interesi uključuju pedagogiju medijske umjetnosti, odrast i medijsku ekologiju. Od 2021. godine je u službi dekana studija za humanistiku Sveučilišta u Novoj Gorici.

Dizajn: Oleg Šuran

Izvor

Leave a Reply


3 + = 11

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum