13. Arterija – Međunarodni festival vizualnih umjetnosti u Novigradu

Između virtualnog i stvarnog

• Tekst i fotografije Marko ŠORGO

• Na ulicama i trgovima, te prostoriji zajednice Talijana Novigrad, od 9 do 11 rujna održano je ovogodišnje izdanje popularne Arterije – Međunarodnog festivala vizualnih umjetnosti.

Tema, ili geslo festivala vizualnih umjetnosti je: „Dajte šansu boljem sutra!“ Autori su ilustratori, programeri, te finalisti nagrade za mlade umjetnike. U svom razglabanju o ovogodišnjoj temi priredbe, Peter Tomaž Dobrila objašnjava da je čovjek dio prirode kao i umjetnost, te da se treba težiti humanizaciji tehnologije, i boljoj komunikaciji umjetnosti sa čovjekom.

Žan Rajšek i Maša Jazbec su u dvorištu ispred muzeja predstavili humanoidnog robota nazvanog Eva. Predstavljanje je imalo konotacije socijalizacije, želeći performansima kojima izvodi Eva, zapravo uključiti je i činiti nju i njoj slične prihvaćenim u društvu ljudi. Moglo se tako vidjeti da ona, ili točnije ono zna prepoznati životinje na slikovnicama, izvoditi računske operacije, čak i izvesti pokrete iz kineske vještine Tai Chi ja. Rajšek i Jazbec koji djeluju u laboratoriju DDTlab indirektno stoje i iza slika koje su izložene u zajednici Talijana, njih je naime naslikala robotska ruka koja slika ono što kamera s kojim je povezana snimi.

Na velikom trgu se nalazi ležeći ekran, te projekcija nečega nalik na sredozemnu medvjedicu na zidu bazilike. Rad nazvan Anne Ampersand (>600) kojeg predstavlja tridesetogodišnji vizualni umjetnik Marko Gutić Mižimakov ima izrazito ekološku tematiku. Na ekranu se izmjenjuju fotografije u boji vezane za more, a u pozadini se čuje tekst na engleskom. Doznajemo da su sa fotografija uklonjeni neki motivi koji su bili nepoželjni jer su se fotografije trebale koristiti za promidžbu ugostiteljskih objekata na Jadranu. U konačnici se otkriva da su uklonjene i sredozemne medvjedice. Ovaj rad na posredan način objašnjava vrlo kompleksno pojavu odnosno paradoks. Turisti dolaze na našu obalu zbog netaknute prirode, a ljudi koji od turizma žive i zarađuju, uništavaju, odnosno pokušavaju ukloniti ono što njihovoj viziji smeta.

Ilustratorica Lila Prap donosi 18 uvećanih slika sa slikovnica za djecu, a i inače je većina instalacija na Arteriji usmjerena ks mlađoj publici. Slika ima 18, a na svakoj se nalazi zaljubljeni par iz životinjskog svijeta. Naziv izložbe je naravno Love.

Mali tornado 2013/2022 je instalacija Puljana presađenog u Novigradu. Đanino Božić je načinio izrazito šareni rad koji se sastoji od plastike, većinom dječjih igračaka. Naglasak je na plastiku koja zagađuje more, ali i na izrabljivanje rada djece, te potrošaštvo koje te prve dvije pojave spaja i potiče.

Lucija Petrović je osmislila interaktivnu instalaciju nazvanu „Vodene Note“. Ovo je jedan od radova finalista Zlatne lubenice, nagrade pulske udruge Metamedij za mlade umjetnike. Radi se o glazbenom instrumentu na tipke čije sviranje dovodi do zalijevanja biljke koja je smještena iznad njega. Po jedna kap za svaku notu koja se svira je možda analogija nesvjesne žeđi za kulturom. Instalacija je smještena na samom ulazu u Zajednicu Talijana gdje se nalaze računala za programe virtualne stvarnosti. Putem 3D naočala moguće je pristupiti vrlo intenzivnim interaktivnim projekcijama.

Među njima se ističe djelo Christiana Lammmerza nazvanom „La Apparizione“, gdje je vidljiv ranjeni Isus kako lebdi, i iz kojeg se cijedi zlatna krv. Druga kompjuterska interaktivna virtualna dinamika čiji je autor Paul Mccarthy iznosi interakciju sa mnoštvom žena čiji su izgledi preuzeti od dviju glumica. Imamo tako dvije skupine jednakih osoba koje se skupljaju u prostoru koji se smanjuje. Rad je nazvan SCCS.

Program koji uključuje još mnogo sadržaja je financiran od strane Grada Novigrada i njegove turističke zajednice te Ministarstva kulture i medija RH.

Leave a Reply


− 2 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum