Otvorena izložba o ulozi žena u borbi s fašizmom u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre

„Žene otpora“

• Tekst i fotografije Paola ALBERTINI

• Povijesni i pomorski muzej Istre, 23. rujna je ugostio putujuću izložbu „Žene otpora“ koja se može razgledati do 16. listopada na Kaštelu, u Puli. Njome se želi približiti važnost aktivne uloge žena u pokretu otpora u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Hrvatskoj i Portugalu tijekom Španjolskog građanskog rata i Drugog svjetskog rata.

Ravnatelj Gracijano Kešac izrazio je zadovoljstvo što je izložba došla do Povijesnog i pomorskog muzeja Istre:

„Vrlo nam je drago što su odlučili upravo nas uključiti u ovaj projekt“, istaknuo je te posebno zahvalio autoricama i koordinatoricama izložbe, Sanji Horvatinčić i Ani Lovreković.

Istarski župan Boris Miletić tom je prigodom izrazio zadovoljstvo otvaranjem izložbe uoči 25. rujna, Dana županije, rekavši kako Istra baštini antifašizam.

„Drago mi je što je upravo Pula odabrana među europskim gradovima da ugosti ovu izložbu“, napomenuo je.

Sanja Horvatinčić, znanstvena suradnica na institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu uoči otvorenja izložbe istaknula je da je projekt pokrenula Udruga za obnovu povijesnog sjećanja iz Španjolske.

„Izložba je koncipirana tako da svaka zemlja formira svoju sekciju i priča o borbi žena protiv fašizma. Ideja je da se kroz žensku povijest ispriča jedan drugačiji pristup tih velikih sukoba s naglaskom na razne aspekte gdje su žene pokazivale svoju snagu u borbi protiv društvene nepravde i fašizma“, rekla je.

Rekla je kako su ona i njena kolegica Ana Lovreković u relativno limitiranom opsegu predstavile ključne aspekte vezane uz lokalni kontekst.

„Fokusirale smo se na Primorje i Gorski kotar i kroz neke portrete i najvažnije događaje ispričale temu od 1936. do 1945. godine“, dodala je Horvatinčić.

Pročelnik za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica rekao je kako je antifašizam sigurno jedna od najvećih svjetskih tekovina, a velik broj antifašista bile su žene: „Ova izložba jednostavno mora pobuditi osjećaje, sjećanje.“

Napomenuo je da je Istarska županija u svojim temeljima oduvijek bila antifašistička i samu slobodu propagiraju gdje je to moguće te će to i nastaviti činiti.

Projektom „Žene otpora“ objašnjava se uloga žena u borbi s fašizmom

Političarke, radnice koje u ratu sudjeluju u pozadini, dobrovoljke, gerilke, prosvjednice, žrtve represije… Od promišljenih akcija do sitnih gesti pridonosile su borbi za slobodu i antifašizam dostojanstveno, solidarno i hrabro. Sjećanje na njih nepravedno je zapostavljeno pa im se ovom izložbom želi odati počast, a posjetiteljima ponuditi globalni uvid u stvarnu važnost njihova djelovanja u našoj povijesti, ističu organizatori.

Projektom Žene otpora želi se istaknuti doprinos pokreta za ženska prava demokraciji u Europi i dati mu vidljivost kakvu zaslužuje.

Dok su se borile za svoja prava, žene su, čak i u najbolnijim okolnostima, ostajale usko vezane uz svoje tradicionalne obiteljske uloge majki, supruga ili sestara. Ta činjenica nedvojbeno je utjecala na njihovu odluku da se priključe borbi.

Projektom Žene otpora želi se objasniti važnost uloge koje su odigrale u borbi protiv fašizma. Pozadinskim radom podržavale su borbu pokreta otpora, pomagale su Židovima i gerilcima, djelovale su kao kurirke i sudjelovale u borbama.

Organizatori ističu da je moralna dužnost prisjetiti se svih tih žena, demokratkinja, antifašističkih borkinja, braniteljica Ustava, sufražetkinja, prosvjetiteljica, prognanica, novinarki, fotoreporterki…

Istra prednjači u popularizaciji otpora fašizmu

Vesna Teršelić iz Dokumente, Centra za suočavanje s prošlošću posjetila je izložbu te nam rekla svoje dojmove: „Ovo je odlična, vrlo vrijedna i važna izložba putem koje možemo doznati više o ženama u ratu, našim partizankama koje su krenule u borbu ostavljajući iza sebe svoje najbliže.“

Rekla je kako su mnoge partizanke noseći pušku činile sve što su mogle kako bi se oduprle fašizmu jer taj otpor u Istri počinje već 1920. godine, a najintenzivniji je u vrijeme Narodno oslobodilačke borbe, od 1941. do 1945. godine.

„Često u Dokumenti svjedočimo tome da ove teme više zanimaju turiste i naše volontere i volonterke iz drugih zemalja, članica Europske unije koji dolaze putem Erasmus programa, a da su ovakve izložbe iznimno važne za prezentaciju Antifašističke baštine i popularizaciju otpora fašizmu. Tu svakako Istra prednjači i nadam se da će u drugim županijama u Hrvatskoj biti inspiracija da se slične izložbe organiziraju i u drugim gradovima“, naglasila je Teršelić.

Važnost i uloga kulture u ratu

Izložba prikazuje i važnost kulture i pisanja te ulogu fotoreporterki i novinarski u ratu. Tzv. Kulturna milicija organizirala je škole u kojima su nepismene žene učile pisati, vojnici su učili o marksizmu, a glumice su organizirale putujuće kazališne predstave te nastupale po selima i na frontu.

Ovim se projektom ističe kako su žene prikazane na izložbi u velikoj mjeri zaslužne za demokraciju u kakvoj danas živimo. Valja istaknuti da je na prvim izborima za Europski parlament 1979. godine bilo 16 posto žena, a na posljednjim izborima 2014. godine taj se postotak povećao na 37 posto.

Više nego dobar razlog za prisjetiti se žena koje su se borile za demokraciju i ravnopravnu zastupljenost.

Otvorenje izložbe prigodno je svojim izvedbama upotpunio Zbor Praksa.

Leave a Reply


− 7 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum