„Unisex“ i „Džepna revolucija“ te Zagrebački solisti i Mija Grozdanić u Istarskom narodnom kazalištu

Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula nastavlja sa svojim programom u petak, 23. rujna u 20 sati kad će biti predstavljen novi program za poticaj mladim umjetnicima „L[INK]UP Platform“.

„Istarsko narodno kazalište već dugi niz godina je institucija koje podupire rad mladih umjetnika (dramskih, glazbenih i likovnih). Uvijek je bilo otvoreno mjesto u koje su se bivši polaznici Dramskog i plesnog studija INK vraćali kao profesionalci i na pozornici gdje su stasali, stvorili prve ozbiljne profesionalne radove. Ove godine, dosadašnjoj praksi dali smo ime – „L[INK]UP Platform“ koja u srcu riječi sadrži INK, a znači povezivanje. Na taj način slavimo ponovno povezivanje sa svojim bivšim polaznicima, drugim mladim kreativcima našeg grada i povezujemo INK sa mladim umjetnicima iz Hrvatske i okolnih zemalja. Platforma kao prostor stvaranja i konstantnog širenja, omogućavat će fuziju svih vrsta umjetnosti i različitih načina potpore mladim ljudima u budućnosti. „Unisex“ i „Džepna revolucija“ spoj je dvije monodrame koje će se izvesti jedna za drugom sa pauzom od 15 minuta“, javljaju iz INK-a.

Predstava “Unisex”, autorice i izvođačice Leonarde Sep je monodrama o ženi koja u svojoj izvedbi istražuje promjenjive koncepte feminizma promatrajući ih kroz prizmu komičnog, beskompromisnog, snažnog pripovijedanja. Pjesmom i tekstovima, koji su inspirirani stvarnim događajima, Lea Sep vodi publiku na putovanje propitujući patrijarhat, rodne uloge, seksizam i nerazumijevanje značenja riječi jednakost. U svojoj odvažnoj izvedbi Lea postavlja pitanja poput je li feminizam samo žensko pitanje, te koju ulogu u feminizmu imaju muškarci, dječaci? No, istovremeno, hrabri publiku da joj se pridruži u revoltu usmjerenom ka mijenjanju ustrajano tlačiteljskog sustava, izgrađenom na nestabilnim temeljima patrijarhata. Napomena, ovo nije predstava kojoj je cilj osnažiti žene, već je predstava o ženi kojoj je cilj osnažiti muškarce da svojim djelovanjem osnažuju žene. Lea Sep je nominirana za nagradu najbolje lokalne umjetnice, Brighton Fringe festivala 2022. godine. Predstava “Unisex” nastala je uz pomoć programske inicijative Culture ConneX, te Brighton & Hove Pride’s programa za kulturni razvoj.

„Džepna revolucija“ je monodrama autorice i izvođačice Tise Kliček. Koliko je teško promijeniti svijet, saznajemo u predstavi koja preispituje sve što smo do sad mislili da znamo. “Jeste li ikada autom pregazili nekoga? Ne, i ovo je moj prvi put. Nadam se i zadnji, ali nikad ne znaš.” Lucy je nekoga pregazila. Ali nije ona kriva. Vi ste. “Pocket-sized Revolution” (u prijevodu s eng. “Džepna Revolucija”) je monodrama, komedija s elementima fizičkog kazališta. Ovo je priča o Lucy, šarmantno tjeskobnoj djevojci koja je u svakodnevnoj nepoštenoj borbi sa svojim identitetom i propuštenim snovima. Lucy upoznajemo u čekaonici bolnice. Čekajući novosti o mladiću kojeg je slučajno pregazila, Lucy razmišlja o životu. Je li ova nesreća početak nove ljubavne priče? Koliko košta popravak auta? Zašto još uvijek grize nokte i je li pojela previše čokoladica? Čekanje se pretvara u  nestrpljenje, dok su njezine misli opterećene pitanjima o radu na pokretnoj traci života zbog čega postaje umorna i depresivna. Je li to dovelo do nesreće i, ako jest, je li za to kriva ona sāma ili društvo? Umorna od života, Lucy pronalazi rješenje koje će olakšati sve njezine muke. Revolucija! Cilj rada na predstavi bio je uprizoriti svakodnevne teme s kojima se društvo i ona, kao glumica, mogu poistovjetiti. “Pocket-sized Revolution” (“Džepna Revolucija”) je imala svoj prvi uspjeh na turneji 2022. godine sa sponzorstvom Sir Barry Jackson, Birmingham Rep. Predstava je 2001. godine nagrađena s četiri zvjezdice recenzijom Brighton Fringe Festivala: „Kliček se, kao izvođač, izvrsno koristi komičnim elementima, bivajući istovremeno neobična i zanimljiva na vrlo dobar način. Ovo je pravo postignuće – djelo, humoristično u cijelosti i očaravajuće za gledanje“, piše Reviews Hub.

U subotu, 24. rujna u 20 sati, prvi put nakon 30 godina nastupit će u Puli Zagrebački solisti uz solisticu, Puljanku, Miu Grozdanić na harmonici. Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertmajstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije. Do sada su Zagrebački solisti održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires), Versailles itd.

Mia Grozdanić (Pula, 1987.) istaknuta je glazbenica izvanredne muzikalnosti što dokazuje suradnjom s eminentnim hrvatskim kompozitorom Davorom Bobićem koji joj je posvetio tri djela, od kojih je ciklus Godišnja doba praizvela sa Zagrebačkim solistima. Također, jedna je od najuspješnijih mladih harmonikaških pedagoga u Hrvatskoj. Studij harmonike završila je na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu s najvišom ocjenom, a magistrirala na Sibelius Akademiji u Helsinkiju (Finska), također s najvišom ocjenom. Studirala je u klasi mr. Vojina Vasovića, dr. Mike Väyrynena i Mattija Rantanena, priznatih svjetskih pedagoga ovog instrumenta. Radila je i s prof. Elsbeth Moser, na Hochschüle für Musik, Theater und Medien u Hannoveru (Njemačka). Trenutno završava umjetnički doktorat na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu. Nastupila je u većini europskih zemalja, u Kini i u Australiji i osvojila dvadesetak prvih i drugih nagrada na natjecanjima

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum