Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano: predavanje “Povijesne bilješke o gradskom grbu Vodnjana”

Paola Delton, prof. održat će u petak, 30. rujna 2022. u Sali za vjenčanja u Vodnjanu-Dignano predavanje naslovljeno „Appunti storici sullo stemma civico di Dignano“ („Povijesne bilješke o gradskom grbu Vodnjana“).

Predavanje počinje u 19 sati i održava se u okviru programa Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano, čiji je cilj predstavljanje i popularizacija rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana. Organizatori programa su Grad Vodnjan, Istarsko povijesno društvo, Knjižnica Vodnjan i Pučko otvoreno učilište Vodnjan.

 „Srebrni štit s crvenim križem nadvišenim krunom i ukrašenim rubovima“: ovo je najjednostavniji i najopsežniji dokumentirani opis tradicionalnog građanskog grba Vodnjana. Cilj izlaganja je predstaviti neke od mnogih varijacija kroz koje je grb prošao kroz vrijeme, prilagođavajući se smjeni administracija ili promjenama pravilnika. Uvodno će se predstaviti najstariji primjer, onaj kameni postavljen na pročelju Palače Bradamante, iznad troslojne lođe na drugom katu. U obzir će se uzeti i neki arhivski dokumenti koji nam pružaju dragocjene podatke o varijacijama u izgledu grba; među njima neobjavljeni crtež onoga što se može definirati kao tradicionalna verzija grba“, piše u sažetku predavanja.

Paola Delton je Vodnjanka rođena 1972. u Puli, profesorica je talijanskog jezika i književnosti (diplomirala na Sveučilištu u Padovi). Od 1997. do 2011. bila je zaposlena u srednjim školama u Hrvatskoj i u Italiji. Godine 2005. specijalizirala je „Profesionalnu orijentaciju u školi“ na Sveučilištu u Padovi. Od 2011. godine zaposlena je kao istraživačica u Centru za povijesna istraživanja Rovinj (Centro di ricerche storiche di Rovigno), gdje se bavi istraživanjem etnografije, pučke tradicije, dijalektologije i regionalne povijesti. Također predaje Talijanski jezik u OŠ Vodnjan – SE Dignano. Godine 2017. završila je Poslijediplomski specijalistički studij „Prevođenje u okviru hrvatsko-talijanske dvojezičnosti“, na Filozofskom fakultetu u Puli.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum