Vladimir Skate Film Festival od 22. do 25 rujna

Ovogodišnje, jedanaesto izdanje Vladimir skate film festivala tradicionalno će se održati na izmaku ljeta i predviđeno je od 22. do 25. rujna 2022. U četiri festivalska dana i na četiri različite festivalske lokacije, Vladimir će i ovoga puta ponuditi ponajbolje od domaće i inozemne audiovizualne skateboarding umjetničke produkcije uz odgovarajuće izložbe i popratne programe. Brojni inozemni gosti u Fažanu, Barbarigu, Pulu i Nacionalni park Brijune stižu s različitih strana svijeta: SAD-a, Hong Konga, Rusije, Južne Afrike, Španjolske, Velike Britanije, Švedske, Bugarske, Grčke, Poljske, Češke, Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske.

Ovoga je puta nezanemariv festivalski vizualni identitet s motivom fazana u prepoznatljivom vezu Wiehlerovog goblena. Suradnja s čuvenim Wiehlerom podsjetila je na fenomen koji su gobleni nekada imali na ovim područjima, a moguće i pokrenula novi trend s obzirom da su Wiehlerovi gobleni najavili nastavak suradnje s fažanskim skaterima.

Festival se uz revijalni prikaz najnovijih skate-videa otvara u četvrtak, 22. rujna u 20 sati na fažanskoj rivi ispred Župne crkve Sv. Kuzme i Damjana, a nastavlja tradicionalnim skate-sessionom u Kasarni – Prostoru urbane kulture Fažana. Sljedeći dan, u petak, 23. rujna od 18 sati zbivanja sele u Barbarigu na tvrđavu Fort Forno gdje će izuzetak okosnici programa, između filmskih projekcija i izložbi, biti promocije knjiga. Predstavljat će se foto-monografija Jakoba Dellachera iz Austrije pod nazivom Polar – projekt kojim preispituje sadašnjicu u kontekstu prošlosti i obrnuto, a fotografirajući jednaka mjesta,  motive i situacije iz obiteljskog foto-albuma. Bivši profesionalni skater i pjesnik, Olly Todd promovirat će svoju posljednju knjigu poezije Out for Air objavljenoj pri nagrađivanoj londonskoj nakladničkoj kući Penned in the Margins, dok će Mátyás Ricsi iz poznatog mađarskog skate-kolektiva Rios čitati svoju poeziju na mađarskom jeziku i engleskom prijevodu.

Festivalska subota, poznato je, odvija se u Puli. Suradnja s Pula film festivalom i Kinom Valli ovog puta će se realizirati na terasi Circola, 24. rujna u 20 sati s tri inozemna dokumentarna filma, a program će se nastaviti na potpuno novoj pulskoj lokaciji, nadomak Amfiteatra u caffe baru La Resistance gdje će se održati središnja izložba 11. Vladimir Film Festivala – The Decaying Stars.  Radi se o izložbi Patrika Wallnera, filmaša i tvorca dokumentarnih filmova posvećenih skateboardingu koji živi u Hong Kongu, gdje je posljednje tri godine proveo dokumentirajući napore koje su Hongkonžani proživljavali, od gubitka temeljnih vrijednosti do potpune političke izolacije tijekom beskrajnih protupandemijskih mjera. Uz crno-bijele analogne fotografije, Patrik svoje slike upotpunjuje i uparuje s presavinutim novčanicama iz svoje ‘Paper Trail’ kolekcije posvećene novcu kao sredstvu plaćanja koje polako odumire s digitalnim dobom.

Na koncertnoj pozornici caffe bara La Resistance, Vladimir u suradnji s Monteparadisom večer završava punk koncertom na kojem će nastupiti pulski Sick Crap i Liquid Supercharge te talijanski HC punk bend Raw iz Cagliarija.

Posebni gosti ovogodišnjeg izdanja dvadeset je švedskih maturanata iz grada Malmö i škole Bryggeriet – jedine skate-gimnazije na svijetu. Nakon što su osmislili, dizajnirali i plasirali sunčane naočale kojima su financirali put do Hrvatske, za završni, maturalni rad pripremili su film Graduation koji će premijerno predstaviti na Vladimiru posljednji dan u Ljetnom kinu Velikog Brijuna. Uz njihov film na Brijunima će se prikazati i dva film Bretta Nicholsa iz San Francisca na kojima je radio proteklih sedam godina.

Organizirani polazak broda iz Fažane za Velike Brijune je u 18 sati, rezervacije nisu nužne, a karte se preuzimaju u poslovnici Nacionalnog parka u Fažani. Povratak s otoka organiziran je prema uobičajenom plovidbenom redu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum