Uz proračun Grada Pule usvojen i Program javnih potreba u kulturi za 2023. godinu

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak, 21. studenog usvojen je proračun Grada Pule za iduću godinu. Među točkama dnevnog reda bilo je i Zaključak o usvajanju Programa javnih potreba u kulturi za 2023. godinu kojeg je predstavila nova pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin.

– Za potrebe realizacija Programa planirana su sredstva u iznosu od 4.799.760 eura, od čega su 493.490 eura sredstva iz drugih izvora. Riječ je o značajnom povećanju sredstava za realizaciju Programa javnih potreba u kulturi u odnosu na 2022. godinu i to u iznosu za sveukupno 682.916 eura odnosno za 5.145.000 kuna. Radi se o povećanju za 16% u odnosu na 2022. godinu čime se želi kulturnom sektoru pružiti što kvalitetnija potpora i podrška koliko je to moguće i koliko proračun dozvoljava, nakon dugog perioda nemogućnosti potpunog djelovanja zbog panedmije koronavirusa te također teškog nadolazećeg perioda koji će biti obilježen značajnom krizom, kazala je Emina Popović Sterpin i dodala da se u povećanje proračuna išlo s nakanom da se zadovolji povećanje plaća u ustanovama koje se dogovorilo sa sindikatima kao i povećanje materijalnih rashoda uzrokovanih inflacijom, a da se zbog toga ne ošteti nezavisni kulturni sektor koji je posebno krhak i za kojeg su troškovi produkcije izrazito porasli. Sukladno tome najveće povećanje sredstava namijenjeno je stavkama Likovna umjetnost i muzejsko – galerijska djelatnost i Glazbena i glazbeno-scenska umjetnost.

– Ovaj program ima tri glavna cilja. Prvi je osigurati stabilnost ustanovama u kulturi čiji je osnivač Grad Pula te nastaviti ulagati u njihovu infrastrukturu i razvoj. Drugi je povećati financijsku podršku u nezavisnom kulturnom sektoru i udrugama civilnog društva zbog velike inflacije produkcijskih troškova s naglaskom na određene djelatnosti koje su posljednjih godina bile zapostavljene ili koje će osjetiti najveći porast troškova. Treći je realizirati ili započeti realizaciju kapitalnih i manjih projekata određenih smjernicama iz provedbenog programa Grada Pule, kazala je Popović Sterpin.

Ona je dodala da je za obnovu infrastrukture Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula i Gradske knjižnicu i čitaonicu Pula planirano 406.000 eura iz različitih izvora. U planu je početak radova na uređenju gledališta Velike kazališne dvorane koja odnedavno nosi ime Kazališna dvorana Pietro Ciscutti. Gradska knjižnica i čitaonica Pula je nedavno pretrpjela požar, stoga je uz planirane rashode vezane uz dovođenje prostora Središnje knjižnice u prvobitno stanje neophodna i obnova knjižničnog fonda te nabava novog namještaja, za što se traži i pomoć iz županijskog i državnog proračuna.

Na pitanje vijećnice Dušice Radojčić zašto se iz kulturnog proračuna izdvaja pola milijuna kuna za manifestacije i aktivnosti Turističke zajedniea grada Pule, pročelnica Popović Sterpin je odgovorila da se radi o višegodišnjoj praksi financiranja kulturnih manifestacija i programa koji su zanimljivi i turistima ili koji bi mogli privući turiste kao što su Visualia festival ili Croatia Bike Week.

Među novostima ovogodišnjeg proračuna su i dvije aktivnosti utvrđene Provedbenim programom Grada Pule-Pola 2021.-2025. pa su planirana sredstva za preliminarne aktivnosti buduće realizacije projekta „Interpretacijski centar Pule“ koje uključuju izradu konzervatorske podloge za pripremu projektne i ostale dokumentacije, te za realizaciju projekta „Digitalna platforma“ u sveukupnom iznosu od 49.108 eura.

Što se Društvenog centra Rojc tiče u 2023. godini planira se daljnje ulaganje te se osiguravaju sredstva u iznosu od 92.906 eura kao okvir za preliminarne aktivnosti s ciljem energetske i statičke obnove zgrade, ostalih ulaganja u zgradu i izrade potrebne projektne dokumentacije. Iduće godine planira se i početak provedbe projekta Sunčana elektrana Rojc za što je namijenjeno 26.545 eura, a s ciljem uštede i održivog razvoja. Sredstva za usluge tekućeg i investicijskog održavanja Društvenog centra Rojc planirana su u iznosu od 13.272 eura.

Tekst Boris VINCEK

Leave a Reply


− 5 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum