Predstave i koncerti u Istarskom narodnom kazalištu

Gostovanje predstave „Otočka terca“ u produkciji Centra za kulturu Grada Novog Vinodolskog na programu je Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula u ponedjeljak 23. siječnja u 19.30 sati. Autorica je Beatrice Kurbel, a režiju potpisuje Ivan Vanja Alač. U predstavi igraju Branka Petrić Fehmiu, Olivera Baljak i Ana Vilenica.

„Pomalo monotonu svakidašnjicu sestara Ave i Bele u njihovoj izoliranoj otočkoj sredini, promijenit će Zagrepčanka Doris. Kako bi preživjele zimu, sestre oglašavaju iznajmljivanje stana, na koji se javlja prevoditeljica iz Zagreba. Njezin će dolazak pokrenuti promjene u životima žena različitih generacija i oprečnih karaktera od kojih svaka ima svoje snove, nadanja i očekivanja, uspone i padove“, piše u opisu predstave.

Klavirski recital Pabla Rossija na rasporedu je u utorak, 24. siječnja u 19.30 sati. Na programu su djela E. Kriegera, L. V. Beethovena, Villa-Lobosa i F. Chopina.

Plesna predstava „Kad ruke šute“ koreografkinje Ilon Cvitić Kanceljak u kojoj igraju Sunčica Bandić i Christian Nujster na rasporedu je u srijedu, 25. siječnja u 19.30 sati.

„“Kad ruke šute” plesna je predstava čija je dramaturško – koreografska koncepcija nastala na temelju stručno – istraživačkog teksta o partnerskim odnosima socijalne pedagoginje Sare Peranić. Plesač i plesačica, Sunčica Bandić i Christian Nujster, služeći se pokretom, u koreografiji Ilone Cvitić Kanceljak i uz autorsku glazbu Silvije Grilec, prikazuju četiri razine partnerskog odnosa kroz koje svi partneri na putu izgradnje kvalitetnog odnosa na svoj jedinstveni način prolaze: privlačnost, romanca, borba za moć, prava ljubav. Priča je osnažena i audiovizualnim projekcijama u kojima se uz pomoć kazališta sjena imitira svaki stupanj razvoja životnog ciklusa leptira. Što li pak leptiri i kvalitetne veze imaju zajedničko? Naime, i jedni i drugi prolaze različite stadije sazrijevanja. Leptir mora proći četiri stadija, od jajašca preko gusjenice i kukuljice sve do šarene odrasle jedinke koja je sposobna letjeti. Kvalitetna veza odvija se u četiri različita stadija: privlačnost, romanca, borba za moć i prava ljubav. Svaki stadij je jedinstven, ali i prijeko potreban u razvojnom procesu i kao preduvjet sljedećem. Leptiri ne mogu oživjeti ako nisu prošli prethodne stadije, a prava ljubav ne može proizaći iz odnosa koji se nije razvio iz privlačnosti, romance i borbe za moć. Hoće li završetak biti „i tako su živjeli sretno do kraja života“ ili pak „svatko je krenuo svojim putem“ ovisi o nizu (plesnih) koraka“, piše u opisu predstave.

Reprize predstave „Iznad duge 2022“, produkcije Dramskog studija INK pod vodstvom Marijane Peršić na rasporedu su 26. siječnja u 18 sati te 27. siječnja u 9.30 te u 11 sati. Igraju: Katja Honović, Gaia Stojšić, Ive Udovičić, Natali Milovan, Victoria Kontošić, Lucija Mišan, Maria Burić, Benedikt Rakitovac, Lucia Ostojić Vitjuk i Tian Radešić.

„Kao predložak za scenski rad s ovom grupom dogodila se obnova nekadašnje predstave “Iznad duge”. Nekoliko motiva iz knjge “Dnevnik Anne Frank” onda su, i sada, poslužili za stvaranje jedne antiratne priče koja je, nažalost, svevremenska. Zajedno s polaznicima cilj je bio promisliti o temi i postaviti zamišljeno u scenski prostor. Rezultat je priča uokvirena svim elementima jedne predstave“.

Koncert pulskog KUD-a Lino Mariani bit će održan u subotu 28. siječnja u 19.30 sati.

Kulturno umjetničko društvo “Lino Mariani”, udruga sa autonomnim statutom koja djeluje pri Zajednici Talijana Pula, već je 75 godina prekrasan  nosač mnogih proslava, obljetnica, završnih koncerata,  uskrsnih misa, Božića, te svakog 18. kolovoza u spomen na žrtve masakra u Vargaroli u katedrali u Puli. Njeguje uspomenu na Antonija Smaregliju, jednog od najvećih istarskih skladatelja svih vremena. Utemeljen 1947. kao radničko kulturno- umjetničko društvo – ostalo sve do 1990-ih – oduvijek se oslanjao na radnike i samostalnu zajednicu, podučavao  glazbenike koji su, više od pedeset godina vođeni maestrom Nellom Milottijem (ali i drugim vrlo dobrim maestrima orkestra), uzdigli njegovo ime žanjući beskonačan niz uspjeha u Hrvatskoj, Italiji, u zemljama bivše Jugoslavije i zemljama srednje Europe. Provode didaktičke aktivnosti za glazbenu izobrazbu mladih, a nastupom sa svojim zborovima (muškim, ženskim, mješovitim) i svojim orkestrima (prvenstveno mandolinističkim) „Lino Mariani“ je ostavio i ostavlja neizbrisiv trag na kulturnom tlu Pule, Istre i šire.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum