LeBook, Svjetski putnik i Sretna knjiga – čitateljski klubovi Gradske knjižnice i čitaonice Pula

Volite čitati, a nemate s kime razgovarati o pročitanim knjigama? Nedostaje vam mjesto za opuštene razgovore o knjigama i kulturi općenito, ili vam jednostavno treba preporuka za dobru knjigu ili pogled na neki naslov iz drugog kuta – neki su od razloga priključivanja čitateljskom klubu.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula djeluju tri čitateljska kluba: čitateljski klubovi za odrasle LeBook i Svjetski putnik te čitateljski klub za učenike viših razreda osnovne škole Sretna knjiga. Voditeljice, odnosno moderatorice ovih čitateljskih klubova su knjižničarke iz Knjižnice.

Čitateljski klubovi susreću se jednom mjesečno te kroz opušteni, neformalni razgovor članovi razmjenjuju dojmove o pročitanom, stavove i iskustva, razgovaraju o fabuli, likovima, njihovim postupcima i odnosima, čitateljskim perspektivama, a nerijetko različita mišljenja dovode do zanimljivih rasprava. Naslovi koje će klub čitati odabiru se prema zajedničkom dogovoru, odnosno prijedlozima knjižničara-moderatora ili članova.

Posljednjeg petka u mjesecu susreću se članovi Čitateljskog kluba LeBook. Ovaj čitateljski klub namijenjen je svima koji su zainteresirani za druženje, razmjenu čitateljskih iskustava, promišljanja o pročitanom, kao i promišljanja o važnosti književnosti u našem društvu. Članovi su dosad pročitali i na susretima razgovarali o knjigama različitih tematika. Na njihovom popisu pročitanih knjiga su primjerice „Posljednja ljubav babe Dunje” Aline Bronsky, „Sol u moru” Rute Sepetys, „S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu” Gail Honeyman, „Mi koji smo preživjeli” Georgie Hunter, „Obrazovana” Tare Westover.

Svjetski putnik tematski je čitateljski klub koji okuplja ljubitelje putopisa, memoara ljudi koji žive u raznim dijelovima svijeta i romane s radnjom smještenom u neobičnim, egzotičnim krajevima. Ovaj čitateljski klub upoznaje njegove članove s ostatkom svijeta – načinom života u kulturama koje su više ili manje strane. Na čitateljskom popisu ovog kluba dosad su se našle doista raznovrsne knjige, npr. „Budimpešta” Chica Buarquea, „Danci i stranci„ Kristine Wolsperger Danilovski, „Nigdje, niotkuda” Bekima Sejranovića, „Biciklistički dnevnik” Davida Byrnea…

Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice u Mjesecu hrvatske knjige 2021. godine pokrenuo je čitateljski klub za djecu Sretna knjiga s ciljem poticanja djece na čitanje i razvijanje čitateljskih vještina i navika, ali i druženje. Klub je namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole. U ovom čitateljskom klubu članovi naslove odabiru prema temama, a dosad su čitali knjige o ljubavi, knjigama, knjižnicama i čitanju, božićnim blagdanima, ženama koje su promijenile svijet, knjige koje u naslovu sadrže riječ mama, knjige o čudovištima, vješticama i nadnaravnim bićima, knjige koje tematiziraju ljeto itd.

Dobrobiti priključivanja čitateljskim klubovima su višestruke: jačanje čitateljskih iskustava, vježbanje kritičkog mišljenja i izražavanja, poticanje argumentiranih rasprava o pročitanome, utjecanje na razvoj kulture čitanja u društvu… i puno pročitanih knjiga.

Novi članovi čitateljskih klubova uvijek su dobrodošli, a jedini uvjet je članstvo u Knjižnici.

Zainteresirani za čitateljske klubove LeBook i Svjetski putnik mogu se javiti osobno na odjelu beletristike u Središnjoj knjižnici, e-mailom na beletristika@gkc-pula.hr ili broj telefona 300-406, a za čitateljski klub Sretna knjiga osobno na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice, na e-mail djecji.odjel@gkc-pula.hr ili telefonom na 052 300 405.

Izvor

Leave a Reply


5 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum