Izložba fotografija “Foodprint – The Mediterranean Diet Revisited” u Svetim srcima
B. V.
Izložba fotografija “Foodprint – The Mediterranean Diet Revisited” bit će otvorena u petak, 13. listopada u 13 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca. Izložba govori o povijesti mediteranske prehrane i njezinoj važnosti za naš život danas, a organizirana je u suradnji Goethe-Instituta Hrvatska i Arheološkog muzeja Istre.
Povezujući Grčku, Italiju, Španjolsku, Maroko, Portugal, Hrvatsku i Cipar, projekt se temelji na fotografijama petero europskih fotografkinja i fotografa koji udišu novi život ovom prastarom načinu prehrane i življenja na Mediteranu. Fotografije nastale u tih sedam zemalja u kojima je mediteranska prehrana upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva prikazuju dramatične kontraste, od udaljenih ribarskih sela i planinskih naselja do modernih škola kuhanja, istražujući različite teme kao što su održivost, identitet, obitelj, zajednica, kuhanje, poljoprivreda, zdravlje i kreativnost. Struktura izložbe prati pet tematskih cjelina: preživjeti, prehraniti, kuhati, jesti i uzdržavati. Te se teme provlače kroz mediteransku prehranu i naglašavaju holistički pristup hrani kojim se želi promicati zdravlje i nadahnuti održivi način življenja. Fotografije inspiriraju promjene i potiču javnost na povezivanje s prošlošću regije, koja je, iako narušena siromaštvom i glađu, proizvela najzdraviju i najodrživiju prehranu na svijetu. Fotograf Johann Clausen u Hrvatskoj je zabilježio krajolik istočne obale Jadrana i vizualno istražio jedan od ključnih sastojaka za kuhanje i čuvanje hrane: sol.
Suorganizator izložbe Arheološki muzej Istre u Svetim će se srcima izložiti i arheološki eksponate vezane za ovu temu. Riječ je o predmetima iz antičkog doba, kojemu se i pripisuje “mediteranska trijada”: kultura žita, vina, i maslinovog ulja. Osim amfora, moći će se vidjeti i primjerci posuđa i kuhinjskih predmeta, te opreme za ribarenje.
Na izložbi će biti prikazan i izbor fotografija nastalih tijekom fotografske radionice u suradnji s Foto Akademijom Makina na kojoj su u sklopu popratnog programa izložbe mladi polaznici bilježili lov srdele u pulskom akvatoriju.
Izložba „Foodprint“ dio je višemedijskog projekta koji istražuje zašto je mediteranska prehrana toliko bitna za život danas. Utemeljena na štedljivosti, dijeljenju i sezonskom karakteru, mediteranska se prehrana odlikuje nizom pozitivnih obilježja i pruža rješenja za neke od ključnih problema s kojima je planet danas suočen, a to su gubitak bioraznolikosti, bacanje hrane i klimatske promjene.
Paralelno s putujućom izložbom fotografija koja se prikazuje širom Europe odvijaju se popratne edukativne aktivnosti: radionice fotografije, edukativni programi u muzeju, projekcija dokumentarnog filma, kulinarske radionice i šetnje.
Dvije foto radionice u suradnji s Foto Akademijom Makina
Prva radionica, “Mediteranska prehrana I ljudi”, bila je s fokusom na ribu i more, i održana je u pulskom akvatoriju uoči otvorenja izložbe, tako da je dio radova izložen na izložbi. Druga, krajem listopada, bit će na temu berbe maslina. Voditelj radionice ja Hassan Abdelghani, a svi se zainteresirani mogu prijaviti na broj telefona 092 306 7619.
Kroz stručno vođenu radionicu želi se potaknuti mlade ljude da otkrivaju vrijednosti mediteranske prehrane, da uspostave vezu između umjetnosti i hrane te komuniciraju ideje kulturne baštine, zdravlja i održivosti.
Projekcija dokumentarnog filma „Savršen obrok“ (Perfect Meal) – na engleskom uz hrvatske titlove
Izložbu prati dokumentarni film ‘Savršen obrok’ redatelja Alexandrosa Merkourisa koji otkriva zašto se mediteranska prehrana smatra jednom od najzdravijih na svijetu. Film ne samo da naglašava njenu ulogu u zaštiti od pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, raka i starenja mozga, već prikazuje i njen potencijal kao alata za borbu protiv klimatskih promjena. Filmu prethodi moderirani razgovor su nutricionistkinjom. Termin projekcije: 26. listopada od 18 do 20. Projekcije za učenike/studente : 27. listopada, vrijeme projekcije bit će određeno u dogovoru sa školama i nastavnicima.
„O terminima kulinarskih radionica, stručnim vodstvima, te vodstvu na njemačkom jeziku obavijestit ćemo Vas naknadno. Za sudjelovanje u svim programima, osim fotografske radionice, potrebno se je prijaviti na telefonski broj 095 3372 085, ili na emal sladjana.bukovac@gmail.com“, poručuju organizatori.
Projekt Foodprint je inicirala grčkaproducentska kuća Anemon Productions te ga provodi u sklopu programa KreativnaEuropa. Između ostalih, partneri na projektu su iGoethe-Instituti jugoistočne Europe. U Hrvatskoj su partneri Arheološki muzej Istre, umjetnička organizacija Film i Film, Galerija Makina te drugi lokalni partneri.