Izložba DINE KRIZMANIĆA i LEONIDA ZUBANA “3 Momenta” u Muzeju suvremene umjetnosti Istre

Izložba pulskih arhitekata Dine Krizmanića i Leonida Zubana naziva „3 Momenta“, bit će otvorena u petak, 8. studenog u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Riječ je o prvoj izložbi uopće koju Muzej posvećuje području arhitekture i njenim akterima te su predstavljeni radovi u cijelosti producirani za ovu priliku. Dino Krizmanić i Leonid Zuban rade na arhitektonskim projektima različitih veličina, tipologija i namjena; projektirali su i izvodili objekte u HR i izvan granica Hrvatske, sudjeluju i nagrađivani su na više urbanističko arhitektonskih natječaja u zemlji i inozemstvu, od kojih se posebno ističu Crkva Sv. Ane u Rijeci i ulazna struktura Eurasia tunela u Istanbulu.

U svojim projektima iskazuju poseban interes za istraživanje tipologije koja ostvaruje kontakt i međuodnos vanjskog i unutarnjeg prostora, a naročito mogućnost aktivacije same opne objekta u funkciji stvaranja ugođaja i poticanju događaja. Takvim načinom rada ispituju različite koncepte i pokušavaju stvoriti dodatnu vrijednost u morfologiji grada (npr. nagrađivana crkva Sv. Ane u Rijeci).

Istražuju i granične situacije između arhitekture, konstrukcije i instalacije većih dimenzija kroz primjenu novih metodologija i alata u projektiranju, poput parametrijskog projektiranja čiji su primjeri Istraživački centar za iGuzzini u Recanatiju (Italija), Kružni tok u Puli i ulazna struktura Eurasia tunela u Istanbulu (Turska). Sve navedeno pronaći ćemo, prepoznati i iščitati u koncepciji i konačnoj prezentaciji ove izložbe za čiju realizaciju autori koriste razne medijske alate ostvarujući pritom i suradnju sa M.G.K. MUSICA koji će u večeri otvorenja održati A/V nastup uživo (riječ je o prikazivanju procesa nastanka A/V instalacije koja je sastavni dio izložbe) te izvesti DJ set koji će zvučno i glazbeno konceptualno biti u skladu sa prostorom i događajem.

Dino Krizmanić diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 1999. Leonid Zuban diplomirao je arhitekturu na Sveučilišnom institutu arhitekture u Veneciji (IUAV) 2000. Kroz svoj rad ostvaruju niz autorskih suradnji s dizajnerom svjetla Deanom Skirom na niz domaćih i međunarodnih projekata te s dizajnerom Željkom Burićem. Navedene referentne projekte potpisuju i ostvaraju unutar Urbisa sa grupom izvrsnih suradnika (F. Andrijančić, S. Pilar, L. Smriko). Audio „responsive“ instalaciju nastalu i produciranu za potrebe izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti Istre ostvaruju uz autorsku suradnju Marka Grpca Knapića (M.G.K. MUSICA).

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum