VIKEND SUVREMENOG CIRKUSA U DC-u ROJC

Program Vikend suvremenog cirkusa u sklopu kojeg će igrati predstave „(UN)CONNECTED“ Malinada kolektiva i „Not the right leg“ Danke Sekulović bit će održan u petak i subotu, 29. i 30. studenog, u 20 sati u Kazalištu Dr. Inat Društvenog centra Rojc.

„Predstava „(UN)CONNECTED“ nastala je kroz dugogodišnje prijateljstvo autorica. Ideje i materijal za rad pronalaze u svakodnevnim situacijama kroz koje prolaze dok provode vrijeme zajedno, na šta neizbježno utječe i njihova česta razdvojenost. Koristeći te situacije, samo sliku ili emociju, one ih transformiraju na sceni kroz pokret i tehnike suvremenog cirkusa. Na taj način bave se temom prijateljstva, utjecajem fizičke blizine i udaljenosti, komunikacijom, borbom za dominacijom… i prepuštaju se neizvjesnosti, piše u opisu predstave.

„Not the right leg“ je autobiografski solo performans Danke Sekulović, cirkuske akrobatkinje koja se krajem 2016. godine suočila s profesionalnom povredom. Cijelu sljedeću godinu provela je u oporavku od operacije koljena koji nije bio samo fizičke, već i mentalne i emotivne prirode. Rehabilitacija je bila uspješna i Danka je imala sreću da se vrati na scenu. Predstava opisuje proces oporavka i sve ono što on nosi postavljajući ključno pitanje da li je povrijeđeno izvođačko tijelo i dalje funkcionalno izvođačko tijelo? Odgovoriti na ovo pitanje znači i baviti se pitanjem habitualnog tijela, radničkog tijela i njegove upotrebne i tržišne vrijednosti. Također znači baviti se tijelom boli i zadovoljstva, bolesnim tijelom, ali i fascinantnim akrobatskim tijelom, prelijepim i grotesknim u isti mah – tijelom koje prevazilazi mogućnosti običnog čovjeka, i konačno, tijelom kao oblikom koji nam je, na kraju dana, svima zajednički, i s kojim se svi identificiramo.

„Predstava Danke Sekulović, kompozitora i muzičkog izvođača Branka Džinovića i režiserke Ane Popović pripada dokumentarističkom, lutkarskom, tjelesnom, plesnom i cirkuskom kazalištu i tvrdoglavo ne mrda iz metateatralnog konteksta, dosljedno se držeći autobiografske perspektive. Ovo je predstava koja govori o kršenju ograničenja izvođačke zone komfora, ali i o potencijalima i nagonu tijela za igrom. Ovo je topla, vesela, iskrena predstava za sve generacije“, navode organizatori.

Vikend suvremenog cirkusa organizira udruga Čarobnjakov šešir, a provodi se u sklopu projekta „Opčini me novim cirkusom!“ kojeg sufinancira Grad Pula.

Izvor

Leave a Reply


− 6 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum