Radio na ledu u eteru Radio Rojca

Program Radio na ledu bit će održan u subotu, 28. studenog s početkom u 14 sati u Dnevnom boravku Rojca te na valovima Radio Rojca. Radio na ledu u fokus stavlja zanemarene radijske forme koje nažalost nismo često u prilici čuti na radijskim valovima.

„Radio postaje trivijaliziran i nezasluženo se koristi samo kao pozadina svakodnevnoga života. Iz tog razloga, koristeći eter Radio Rojca, projektom Radio na ledu želimo vratiti značaj radija kao kulturne forme i kao važnoga medija za plasiranje umjetnosti“, navode organizatori.

Ove je godine zbog panedemije virusa COVID-19 više nego ikada do izražaja došao problem položaja umjetnosti u društvu, valorizacije umjetnosti i umjetnika te odnosa društva prema njoj. Ovogodišnji Radio na ledu pokušava odgovoriti na pitanje iz naslova australskog dokumentarnog filma „Može li umjetnost zaustaviti metak?“, pobjednika Apoksifesta na Lošinju početkom listopada. Na tu temu održat će se tribina, u 18 sati, koja se bavi odnosom umjetnosti i mirovnog rada. Bill Kelly, umjetnik i mirovnjak, čije djelo film Marka Streeta prati, nudi nam svoj odgovor: „Ne, ali može spriječiti njegovo ispaljivanje.“ Koji je odnos umjetnosti i mirovnog angažmana kod nas? Koliko su umjetnici prepušteni sebi, a koliko društvo podržava kritički, propitivački, antiratni angažman? Vide li se umjetnici i kako u nužnom oslobađanju javnog prostora od nametnutih stavova, mitova, zadanog načina mišljenja i življenja? Kako možemo svi podržati umjetnost danas?

Na ta pitanja pokušat će odgovoriti sudionici tribine, umjetnici promotori umjetnosti, angažirane i mirovno iako to oni možda tako i ne definiraju: Dijana Mlađenović, filmska redateljica i producentica iz Pule, autorica kratkometražnih filmova „Pragovi“ i „Grimizno“ iz nedovršene trilogije suočavanja s prošlosti, Darko Bavoljak, vizualni umjetnik, voditelj udruge „Goli Otok – Ante Zemljar“, inicijator niza kulturnih i volonterskih kampova i intervencija na Golom Otoku, Dubravka Crnojević Carić, doktorica znanosti, akademska glumica, redateljica i teatrologinja, dio zapaženog kazališnog projekta „Ilegala u Zagrebu“, Ruta Crnoja, izvršni tim Apoxifesta – Festivala dokumentarnih filmova na Lošinju, poznatijeg po svojim filmskim radionicama za djecu i mlade. Moderator tribine je suradnik Radio Rojca, autor audio „Miramida Rječnika“, Goran Božičević iz Buja.

Tijekom cijelodnevnog programa, bit će emitirane radio drame, radio reportaže, audioknjiga, koncert, brojni radijski prilozi te razgovori.

Između ostalog, u 16 sati će svi zainteresirani moći poslušati koncert Ivana Grobenskog, priznatog glazbenika i voditelja koprivničkog art kolektiva Moskau, za čiji je najnoviji album „Siromahi i lazari“ Aleksandar Dragaš piše da je jedan od najzačudnijih albuma u hrvatskoj glazbi posljednjih tridesetak godina.

Slušat će se i 50-minutna pjesma „Cleveland 20/20“ benda Algiers koji je 2019. godine nastupao u Rojcu. Riječ je o beskompromisnom i strastvenom bendu koji je eklektičan po stilu, pa nalazimo gospel, južnjački rap, post punk, italo, soul itd., a sama pjesma nastala je u kontekstu „Black Lives Matter“ prosvjeda kao obrada njihove pjesme Cleveland iz 2017. godine. Slušat ćemo se i izvod „Itinerant“ iz projekta Synesthetic, u izvedbi Ensemble Illyirca.

U 20 sati slušatelji će imati priliku poslušati i drugo izdanje Zvučne dekompresije „Nikad i uvijek“ koja je nastala po motivima „Četiri kvarteta“ T. S. Eliota i „U potrazi za izgubljenim vremenom“ Marcela Prousta. Glasom su sudjelovali Jadranka Đokić i Livio Badurina te Rio Sinkauz, na prepariranom klaviru i sintisajzerima Nenad Radaković, na električnoj gitari i elektronici Nenad Sinkauz i Alen Sinkauz na električnom basu i elektronici. Zvučna dekompresija nastala je u koprodukciji Dnevnog boravka, Radija Rojc, Soundpainting platforme i Udruge Rondo Histriae.

Iz audioknjige Milana Marinkovića „Šeširi na živome pesku“, koja ovih dana nastaje u Rojcu, a čita ju Franci Blašković, slušat će se nekoliko “pevanja” od predviđenih dvadeset i osam.

Prezentirat će se prikupljeni studentski prilozi iz Hrvatske i Srbije na temu položaja umjetnosti u društvu. Također će svi zainteresirani imati priliku čuti mišljenje Puljana na istu temu te reportažu o antifašističkim spomenicima s participativnog koncerta „Spomenici sviraju“. Ekipa emisije Isušena kaljuža obrađuje knjigu Milana Rakovca „‘Riva i druxi“ te „Howl“ Allena Ginsberga. Čitaju se dva eseja Nebojše Lujanovića iz knjige eseja „Fatalne simetrije“ kojima Lujanović problematizira djela i odnose nekih od najznačajnijih pisaca jezika i prostora kojima pripadamo, kratak esej Baudrillarda “Duh terorizma” te raznovrstan izbor poezije.

Publika je uvijek bila važan dio programa Radija na ledu, ali ove godine zbog epidemiološke situacije i ograničenog kapaciteta Dnevnog boravka publika nažalost ne može prisustvovati izvedbama. Organizatori stoga pozivaju sve da im se pridruže u eteru (89.7 MHz ili radio.rojc.eu) i poslušaju sve što su im pripremili. Za one koji ne budu u mogućnosti uživo pratiti program Radio na ledu, snimke će biti dostupne na stranicama i Mixcloudu Radio Rojca.

Radio na ledu organiziraju Dnevni boravak, Radio Rojc, Udruga Kontakt i Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnog boravka financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum