Umjetnik vesterna

U odličnom ciklusu vesterna subotom ujutro na HTV-u tijekom posljednjih tjedana prikazuju se i filmovi Delmera Davesa (1904 – 1977), jednog od velikana američkog filma koji se uspješno okušao u različitim žanrovima.

Ipak, najpoznatiji je po vesternima iz 1950-ih u kojima je ostvario zapažene umjetničke domete i unio značajne promjene u kontekstu žanra. Tako je u „Slomljenoj strijeli”, s Jamesom Stewartom i Jeffom Chandlerom u glavnim ulogama, među prvim autorima koji prikazuju Indijance u općeljudskom kontekstu.

U „Posljednjim kolima” protagonist je zloglasni ubojica (odličan Richard Widmark) koji jedini može dovesti karavanu doseljenika do civilizacije i spasiti ih od krvoločnih Indijanaca, a kroz njegov lik redatelj maestralno izokreće uobičajenu podjelu na dobre i loše junake. U ovom ciklusu prikazan je i „Jubal”, u kojemu kroz odnos poštenog lutalice (Glenn Ford), bogatog rančera (Ernest Borgnine) i njegove amoralne žene (Valerie French) Daves dovodi Shakespearea na Divlji zapad, a naročito valja izdvojiti i „Drvo za vješanje” (glume Karl Malden, Gary Cooper, Maria Schell) čija se radnja odvija u surovim rudarskim ambijentima Montane.

Vrhunac Davesovog opusa ipak je vestern „U 3’10 za Yumu”, koji je snimljen u crno-bijeloj fotografiji, iako su svi ranije spomenuti vesterni snimljeni u boji. U središtu priče je odnos osebujnog odmetnika (Glenn Ford) i principijelnog farmera (Dan Evans) koji mora odmetnika odvesti u državnu kaznionicu da bi zaradio novac pomoću kojeg će spasiti svoj ranč.

Međutim, to nije nimalo lako jer se mora suprotstaviti njegovim partnerima, a svi u gradu okreću mu leđa, što je motiv koji podsjeća na znameniti vestern „Točno u podne”, kao i jedinstvo vremena i mjesta odvijanja pomno razrađene priče. Povrh toga, Daves je u filmu ostvario sjajnu atmosferu, a naročito je dojmljiva kratka romansa između Glenna Forda i djevojke zaposlene u lokalnom salunu.

„U 3’10 za Yumu” je vrhunac filozofije koju nalazimo u svim Davesovim vesternima. Za njega je vestern bio samo ikonografija, poželjni okvir u koji je smještao univerzalne i kompleksne priče o relativnosti dobra i zla, o mračnim porivima i plemenitim osjećajima, odnosno sve ono što odlikuje ponašanje ljudi u svim sustavima i vremenima.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


5 + = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum