Dokumentarac dobrih vibracija

KINO: NUN OF YOUR BUSINESS, redateljice Ivane Marinić Kragić

Ako vam je tema filma ljubav dviju časnih sestara sasvim sigurno ćete privući pažnju gledatelja, što je uspjelo i redateljskoj debitantici Ivani Marinić Kragić u cjelovečernjem dokumentarcu dvosmislenog naslova „Nun of Your Business”.

No redateljica nije tu temu iskoristila kao prvoloptašku dosjetku, nego ju je vrlo smisleno razradila u zanimljivu filmsku cjelinu. Film se sastoji od tri dijela. U prvom vidimo priču bivše sestre Marite, u drugom dijelu gledamo priču njezine bivše kolegice i djevojke Fani, dok je u trećem dijelu fokus na njihovom odnosu nekad i sad.

U ovakvom tipu dokumentarca rekonstrukcija prošlosti se nužno temelji na izjavama protagonista, koje su najčešće popraćene igranim sekvencama, ali redateljica ovdje poseže za drugačijim postupkom. Događaji iz prošlosti junakinja vizualno su predstavljeni nizovima fotografija, što uz kvalitetan dizajn prizornog zvuka stvara vrlo zanimljiv i autentičan dojam.

Vrlo je pozitivno da je film samo dijelom kritika crkvenog sustava, a najviše je zapravo pohvala životu i slobodi odabira. Junakinje filma još uvijek vjeruju u Boga, tu se u njihovom svjetonazoru nije ništa promijenilo, jedino što su postale razočarane nekim ljudima koji se klanjaju tom istom Bogu.

Energija koju emitira film ne temelji se na mržnji i zamjeranju, nego na ljubavi i oprostu. „Nun of Your Business” je fina priča o slobodi, optimizmu i vjeri, izvedena jednim zanimljivim i nenametljivim načinom.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


4 + = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum