Izložba Ivana Fijolića „ŠAMBA’RA’BAMBA“ u galeriji Poola

Izložba Ivana Fijolića naziva „Šamba’RA’bamba“ bit če otvorena u petak, 9. travnja u pulskoj galeriji Poola.

„Šamba’ra’bamba uzvik, eksplozivna zvučna kompozicija, glasovna metafora ili manifestacija unutarnje energije, pretvorene u slučajnu konstrukciju riječi, no bez dubljeg značenja. Naziv ne upućuje na dublju poveznicu s djelima predstavljenim na izložbi, niti ne označava sintezu umjetničko kreativnih podražaja, a na temelju kojih su dijela uobličena i povezana. Upravo to i je intencija korištenja igre riječi šamba’ra’bamba za naziv izložbe, kako bi se naglasila važnost sporednih tj. nebitnih od „bitnih“ stvari suvremene potrošačke kulture. Živimo u vremenima klimatske krize, društvene, političke, pandemijske, tehnološke pa i osobne. Koja je uloga umjetnosti i umjetnika u tome? Kako se umjetnički izraziti da budeš smislen, začudan, dijaloški, simbolički, a opet ne opterećujući i dostatan?

„Šamba’ra’bamba uzvik, uz umjetnički prilog selektivno biranih dijela, čini kompozicijsko načelo izložbe. Svrha joj je posjetiteljima pružiti mogućnost slobodne interpretacija značenja autorovih polazišta, oslobođenih dubljih filozofskih tumačenja“, piše autor u opisu izložbe.

Ivan Fijolić rođen je u Zagrebu (30.03.1976.), 1994. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, stekavši titulu dizajner metala. 2004. godine na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Mire Vuce stekavši titulu profesor likovne kulture. 2008. godine upisuje Poslijediplomski doktorski umjetnički studij kiparstva. Teorijski dio doktorske teze: „Uloga postamenta u derivatu popartističke skulpture spomeničkog predznaka“, pod mentorstvom red.prof.art. Peruška Bogdanića te izv.prof.dr.sc. Žarka Paića obranio je 29.02.2016. Aktivno se bavi umjetničkom djelatnošću od 1999.godine. Autor je preko 30-tak samostalnih izložbi, od toga šest inozemnih, a sudjelovao je i na dvije međunarodne kiparske radionice. Trenutno radi kao docent na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + = 15

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum