Izvrsna rekonstrukcija američke povijesti

TV: REVOLUCIJA, redatelja Hugha Hudsona

U nedjelju navečer (11. travanj) na HTV-u reprizno je prikazan američki film „Revolucija“ (Revolution) o ratu za nezavisnost, koji je daleke 1985. režirao britanski redatelj Hugh Hudson, ali je još uvijek iznimno aktualan.

Nedavno su brojni američki intelektualci pokrenuli pokušaj revizije američke povijesti, tvrdeći da su temelji američke države nastali 1619. godine, kada je prvi brod s afričkim robovima pristao na obalama Virginije, a ne tijekom rata za nezavisnost (1775 – 1783), što je, naravno, razljutilo brojne domoljube. Hudson se u „Revoluciji“ ne dotiče robovlasništva, ali tijek rata za nezavisnost prikazuje kroz nimalo laskavu prizmu. Britanski okupatori prikazani su uglavnom kao beskrupulozni nasilnici koji se iživljavaju nad domicilnim stanovništvom, ali niti nove američke vlasti nisu prikazane u znatno boljem svjetlu.

Glavni likovi su traper Tom Dobb (Al Pacino, koji je tada još uvijek znao dobro glumiti) i njegov sin (Dexter Fletcher), dvojica malih ljudi koji u iznimno kaotičnim društvenim okolnostima žele sačuvati žive glave. Upravo takva perspektiva malog čovjeka i epizodičnost narativne strukture najveće su vrijednosti ovog djela, iako je to svojevremeno naišlo na veliko nerazumijevanje gledatelja željnih epohalnih prizora.

Hudsona ne zanimaju veličanstvene ratne pobjede, nego borba za preživljavanje, osveta i oprost, niske strasti rulje koja se brzo zapali i slične emocije koje prate ovakve kaotične događaje. Rijetki su filmski autori koji u svojim rekonstrukcijama povijesnih razdoblja pokazuju ovakvu dosljednost i sklonost realizmu, ispravnije bi bilo reći naturalizmu.

Gledatelju se doista čini kao da se nalazi u samom epicentru zbivanja, među topovskim kuglama i raznesenim tjelesima, kao da živi u ondašnjim higijenskim, klimatskim i društvenim uvjetima. Izvrstan film koji može biti uzor i današnjim autorima sklonim posezanju za grandioznim povijesnim temama.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


5 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum