Bloomsday 2021: Joyce poPuli

Dan 16. lipnja posvećen je Jamesu Joyceu, a Gradska knjižnica i čitaonica Pula već se osmu godinu zaredom priključuje obilježavanju lika i djela irskog pisca koji je u Puli živio i stvarao krajem 1904. i u prvoj polovici 1905. godine. Manifestacija uključuje kulturne programe s ciljem populariziranja književnosti, knjige i čitanja te informiranja i educiranja građana o važnosti književnog i kulturnog nasljeđa.

„Tema ovogodišnjeg izdanja Bloomsdayja u Puli veže se uz 80. godišnjicu smrti Jamesa Joycea (1941.) i 100 od zabrane tiskanja romana „Uliks“ u SAD-u pa ovogodišnjim aktivnostima simbolično „vraćamo“ Joycea i njegov roman građanima. Razvoj čitalačkih navika i razumijevanja važnosti književnosti ovisi i o poznavanju kulturne baštine, a važna metoda u tom procesu jest približavanje književnog te kulturnog nasljeđa, kroz specijalizirane programe i akcije. Stoga je osnovni cilj ovog programa promocija knjige i čitanja, kao i omogućavanje ranog upoznavanja stranih jezika te povijesti književnosti“, navode organizatori.

Program:

  • 1. – 30. lipnja: 2. fotografski natječaj #kartolinaizpule #pulauprolazu

U suradnji s Foto klubom Pula, od 1. do 30. lipnja 2021. godine provodimo 2. fotografski natječaj Bloomsday u Puli #kartolinaizpule #pulauprolazu na temu “Joyce poPuli“. Pozvani su svi ljubitelji fotografije da se uključe, prošeću Pulom te fotografijom zabilježe Pulske vizure. Ovim natječajem želimo potaknuti umjetnike i amatere, sve naše sugrađane, slučajne prolaznike, neovisno o njihovoj dobi , da pogledaju grad kroz oči posjetitelja, ovom prilikom Jamesa Joycea. Natječaj je otvoren od 1. do 30. lipnja. Uvjeti i pravila natječaja mogu se pronaći na www.gkc-pula.hr .

  • 16. lipnja:

o Središnja knjižnica: Alla fiera dell est – radionica poticanja učenja stranih jezika odmalena u suradnji s udrugom Piccoli terremoti. Radionica je namijenjena djeci predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta i vezana je za Joyjceove slikovnice „Mačak i vrag“ i „Mačke Kopenhagena“

o Čitaonica kluba umirovljenika Pula: Joyce poPuli – retrospektivna izložba prethodnih izdanja Bloomsdayja u Puli

o Facebook: Zanimljivi Joyce – online kviz znanja o zanimljivostima iz života Jamesa Joycea i njegovih djela

  • 16. srpnja / Čitaonica kluba umirovljenika Pula

o Izložba #pulauizlogu

Fotografije pristigle na nagradni fotografski natječaj bit će predstavljene izložbom u izlozima Čitaonice kluba umirovljenika Pula (Ciscuttijeva ulica). Izložba će biti otvorena 16. srpnja te će tom prilikom biti i proglašeni pobjednici natječaja.

Program se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum