KAIRSKI NEO-NOIR

TV: NAPAD NA NILE HILTON, redatelja Tarika Saleha

U utorak 8. lipnja je na 3. programu HTV-a prikazan „Napad na Nile Hilton“, švedskog scenarista i redatelja arapskih korijena Tarika Saleha, koji itekako zaslužuje pozornost filmofila.

Dijelom zato jer su filmovi koji se bave suvremenim arapskim svijetom vrlo rijetki na hrvatskom repertoaru, a još je bitnije što redatelj ovu tematiku iznimno vješto postavlja u matricu žanrovskog filma (preciznije neo-noira). Salehov junak Noredin Mustafa (Fares Fares) prosječan je kairski policajac, sklon korupciji i očuvanju svojeg relativno udobnog posla, sve dok ne naiđe na slučaj brutalno umorene ljepotice čija je smrt povezana s političkim moćnikom. Nakon što policijske vlasti pokušaju zataškati taj slučaj, u Mustafi se budi osjećaj pravde pomiješan s inatom i on se suprotstavlja nadređenima.

Redatelj Saleh je u intervjuima spominjao i utjecaj Lumetovog „Serpica“ (1973), ali tamo je korupcija ipak koliko-toliko prikrivena, dok je ovdje prikazana toliko brutalno otvoreno, da se i nama s ovih prostora ti prizori čine grotesknima, a kako je tek kada ih gledaju Nijemci ili Skandinavci.

Također, odlična je odluka redatelja Saleha da je početak radnje smjestio u siječanj 2011. godine, nekoliko tjedana prije Egipatske revolucije i svrgavanja predsjednika Mubaraka, pa sudbina glavnog lika unutar tih prevratničkih društvenih događanja djeluje još životnije i snažnije. No, najveći Salehov domet je iznimno plastičan neo-noirovski štih koji uspijeva podariti cijelom filmu.

Svi bitni elementi noira ovdje su na okupu (junak gubitnik, fatalne ljepotice, dominanti noćni prizori, tjeskobni ugođaji), ali redatelj ih tako nadahnuto i snažno prožima s arapskom ikonografijom da cjelina doista djeluje impresivno. Zbog svega toga „Napad na Nile Hilton“ nije samo još jedna solidna drama iz arapskog svijeta, nego dojmljivo filmsko djelo koje će dugo ostati u gledateljevom pamćenju.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


2 + 8 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum