Predstava “Bakice” gostuje u labinskom DKC-u Lamparna

„Bakice“ – kazališna uspješnica Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, za koju se u Rijeci već mjesecima traži karta više, u petak, 4. lipnja u 19 sati gostuje u labinskom DKC-u Lamparna. Autorice predstave su Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Tjaša Črnigoj, Anja Sabol i Vanda Velagić – mlade riječke glumice i autorice iz umjetničke organizacije Kolektiv Igralke. Ulaz je besplatan i događaj se odvija u skladu s epidemiološkim mjerama RH zbog čega je potrebno rezervirati svoje mjesto za predstavu na kontakte: 095/840266 ili tina@lae.hr.

Dokumentarna predstava „Bakice“ nastala je prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje u Rijeci preživljavaju skupljajući plastične boce. Autorice predstave upoznale su i prenijele priče žena koje su za predstavu odabrale imena Albina, Ljudmila, Marta i Suzana, a njihove priče povezuju s onima svojih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju. Dirljiva i neočekivano zabavna, ova neobična predstava za sve generacije progovara o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina, te o svima nama.

Osim što je dokumentarnog karaktera, predstava nastoji biti i angažirana. Donacije za popratnu programsku knjižicu dijele se na četiri dijela i idu direktno suradnicama i protagonistkinjama: Albini, Ljudmili, Marti i Suzani. U vremenu kada je postalo “normalno” kopati po kontejnerima, „Bakice“ otvaraju razgovor koji je važno voditi, postavljaju pitanje gdje smo i kamo idemo, kao pojedinci i kao društvo. Predstava je izazvala veliki interes publike i pohvale kritike, a također je inspirirala i istraživačke novinare te saborsku zastupnicu Radu Borić da o temi predstave progovori direktno u Hrvatskom saboru.

„Bakice“ su međunarodni autorski projekt Kolektiva Igralke koji čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić. Predstava nastaje u koprodukciji sa Savezom udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškim društvom Transformator iz Ljubljane, u režiji mlade nagrađivane slovenske redateljice Tjaše Črnigoj i u suradnji s umjetnicama Tanjom Blašković (kostimografija) i Paolom Lugarić (scenografija).

Turneja dokumentarne predstave „Bakice“ u 2021. (Labin – Karlovac – Čakovec) provodi se kroz platformu Clubture, čije aktivnosti se financiraju sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba – ureda za kulturu, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva/kroz program Centri znanja. Partneri na turneji su Labin Art Express, Ka-matrix i Murai.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum