Srpska akcija i hrvatska drama

PULSKI FILMSKI FESTIVAL – 3. I 4. DAN

Ponedjeljak i utorak u Areni obilježila su dva dijametralno suprotna filma.

Ne samo prema izboru tema, nego i prema autorskim svjetonazorima i stilskim obilježjima. Tijekom prve večeri prikazan je srpski akcijski film „Južni vetar 2 – Ubrzanje“, redatelja Miloša Abramovića, koji je rasprodan danima unaprijed i nastavlja se na izvornu priču o mafijašu Petru Magašu (Miloš Biković).

Redatelj Abramović uspio je i u nastavku pružiti obilje akcijske pirotehnike i žanrovsku priču dodatno prožeti političkim kontekstom, a radnja se iz Srbije proširuje i na Bugarsku, tako da je brojna pulska publika (u okviru ograničenih uvjeta zbog korone) bila itekako zadovoljna. Kod Zrinka Ogreste, čiji je film „Plavi cvijet“ prikazan u utorak, očekivano nema akcijskih prizora, nego je radnja svedena na običan život jedne žene i majke iz susjedstva.

Njegova junakinja (Vanja Ćirić) je razvedena žena koja se nateže s kćerkom tinejdžerkom (Tea Harčević), doživljava aferu s razvedenim kolegom s posla (Alen Liverić), istodobno mora komunicirati s bivšim suprugom (Nikša Butijer), a povrh toga joj dolazi u posjet majka (odlična Anja Šovagović Despot) koja ima zakazan pregled u bolnici. Ogresta iznimno suosjećajno i narativno kultivirano prati svakodnevni život svoje junakinje, vrlo je suptilan i vješto izbjegava patetične situacije te podaruje cjelini jedan ugođaj sličan britanskom veteranu Kenu Loachu.

Naročito je dojmljivo lagano kretanje kamere po okolnom krajoliku dok junakinje o nečemu razgovaraju, a vrhunac takvog redateljskog pristupa nalazimo tijekom njihovog posjeta šoping centru. „Plavi cvijet“ je najbolji hrvatski film dosadašnjeg dijela programa.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 3 = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum