„PSJ LAB – Pazi što jedeš laboratorij“ u Pićnu

Dugogodišnji projekt Etnografskog muzeja Istre „Pazi što jedeš“ ove godine uvodi još jednu novost u svom edukativnom djelu. „PSJ LAB – Pazi što jedeš laboratorij“ je edukativni dio projekta s ciljem dokumentacije znanja i vještina pripreme tradicijskih jela. Namijenjen prvenstveno studentima etnologije i kulturne antropologije koji će u Centru za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu pohađati teorijski i praktični dio edukacije. S obzirom na to da je ovogodišnja, sedma edicija projekta pod nazivom „Znanje i okus“ posvećena prenošenju znanja pripremanja namirnica i očuvanju okusa, putem teorijskog i praktičnog dijela laboratorija studenti će dokumentirati znanje i vještine lokalnog stanovništva u pripremi tradicijskih jela. Te će fotografije/snimke biti dio dokumentacije CENKI-ja, a široj javnosti će biti dostupna putem web stranice projekta te predstavljene na manifestaciji 20.-22. listopada 2017. godine u Puli.

PSJ LAB fejs-3 (1)„PSJ LAB“ je nastao u suradnji s Odsjekom etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Studenti vođeni prof. dr.sc. Tihanom Rubić s Odsjeka etnologije i kulturne antropologije prvog dana će se baviti teorijskim dijelom; poslušat će predavanja o tradicijskoj prehrani Istre te snimanju i montaži filmova. U utorak, 16. svibnja krenut će na teren u okolicu Pićna gdje će snimati priprema tradicijske tjestenine – pljukanci, fuži i rafioli. Studenti će se okušati i u samoj pripremi tjestenine. Zadnji dan Laboratorija iskoristi će za razgledavanje Pićna i Pazina te dogovora za sljedeći Laboratorij.

Voditeljica projekta „Pazi što jedeš“ je viša kustosica Tanja Kocković Zaborski, a stručne suradnice na PSJ LAB-u su Nikolina Rusac i Elis Baćac iz Etnografskog muzeja Istre.

Projekt je ostvaren uz pomoć Istarske županije Odjela za kulturu i Ministarstva kulture.

Izvor

Leave a Reply


6 − 3 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum