Otvorenje retrospektivne izložbe “L.A.E. (1991) – L.A.E. XXI (2021)” povodom 30. obljetnice osnivanja Labin Art Expressa

Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI) u okviru projekta INSPIRACIJA, a u sklopu programa obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike, u DKC-u Lamparna organizira retrospektivnu izložbu „L.A.E. (1991) – L.A.E. XXI (2021)“ povodom 30. obljetnice osnivanja kulturno-umjetničkog kolektiva Labin Art Expressa. Otvorenje izložbe je u petak, 19. ožujka u 20 sati.

Putem fotografija, tekstova, dokumenata, video radova te dvije umjetničke instalacije („Subpolis“ i „Antibabilon“) labinskoj javnosti bit će po prvi put predstavljeno tridesetogodišnje djelovanje jednog od prvih kulturno-umjetničkih kolektiva u Hrvatskoj koji je snažno obilježio hrvatsku nezavisnu kulturnu scenu i razvoj civilnog sektora općenito, a Labin i njegovu rudarsku baštinu pozicionirali su u centar interesa hrvatske i svjetske javnosti i medija.

„Dvije obljetnice u 2021., 100. godina Labinske republike i 30. godina Labin Art Expressa, s okruglih 70 godina razlike samo su tranzicija onih istih snaga, uvjerenja i nakana s kojima su labinski rudari 2. ožujka 1921. ustali protiv izrabljivanja i ugnjetavanja od strane tadašnjeg fašističkog režima. L.A.E. je uvijek tu vezu s ponosom isticao u svom radu, jer borba za bolje uvjete rada i života, na žalost, nije gotova, a kraj joj se ni izdaleka ne nazire. U svom se djelovanju L.A.E, kako je istaknuto u tekstu povodom izložbe, referira na riječi čuvenog talijanskog redatelja Piera Paola Pasolinija: “Ta aktualizacija, ta homogenizacija koju fašizam nije uspio postići, moć današnje konzumerističke civilizacije uspijeva savršeno ostvariti, uništavajući različite i posebne stvarnosti, zapravo, oduzimajući stvarnost različitim načinima da se osjećamo kao ljudi. … I mogu reći, bez sumnje, da je stvarni fašizam upravo ta konzumeristička civilizacija koja uništava Italiju. I to se događa tako brzo da na kraju postajemo svjesni kako je to što se dogodilo, unutar 5 do 10 godina, bila jedna vrsta noćne more u kojoj se Italija naočigled uništava i nestaje. I sada, budeći se iz te more, i gledajući oko sebe, shvaćamo da se više ništa ne može učiniti…” Jasno da je ono što je Pasolini rekao za Italiju, danas primjenjivo na gotovo cijeli svijet“, zaključuje Damir Stojnić, jedan od čelnih članova Labin Art Expressa pored osnivača Deana Zahtile.

Damir Stojnić dodao je kako je  kako se upravo iz tih razloga unutar Labin Art Expressa zalažu da da snaga umjetnosti i diskurs umjetničkog promišljanja bude fundamentalna konstitutivna snaga društvenog uređenja Podzemnog grada 21. stoljeća, projekta grada-države koji se već neko vrijeme gradi u nekadašnjim podzemnim labinskim rudničkim prostorima, reguliranog njegovim Ustavom. Taj slobodni grad-država mišljen je kao umjetničko djelo, s osnovnim elementima trajnosti i univerzalnosti. Tom osnovnom principu konvergirat će ekonomija, zdravstvo i generalni socio-politički procesi kojima će se regulirati odnosi između građana Podzemnog grada i njegove Uprave temeljeni na osnovnim humanističkim kriterijima jednakih i nepovredivih prava za sve, bez obzira na spol, rasu, političko ili vjersko opredjeljenje, stoji u tekstu retrospektivne izložbe.

Retrospektivna izložba L.A.E. (1991) – L.A.E. XXI (2021) biti će otvorena do 8. travnja 2021. godine. Projekt INSPIRACIJA sufinancira Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska V-A 2014.-2020.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − 1 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum