Izvrsna rekonstrukcija američke povijesti

TV: REVOLUCIJA, redatelja Hugha Hudsona

U nedjelju navečer (11. travanj) na HTV-u reprizno je prikazan američki film „Revolucija“ (Revolution) o ratu za nezavisnost, koji je daleke 1985. režirao britanski redatelj Hugh Hudson, ali je još uvijek iznimno aktualan.

Nedavno su brojni američki intelektualci pokrenuli pokušaj revizije američke povijesti, tvrdeći da su temelji američke države nastali 1619. godine, kada je prvi brod s afričkim robovima pristao na obalama Virginije, a ne tijekom rata za nezavisnost (1775 – 1783), što je, naravno, razljutilo brojne domoljube. Hudson se u „Revoluciji“ ne dotiče robovlasništva, ali tijek rata za nezavisnost prikazuje kroz nimalo laskavu prizmu. Britanski okupatori prikazani su uglavnom kao beskrupulozni nasilnici koji se iživljavaju nad domicilnim stanovništvom, ali niti nove američke vlasti nisu prikazane u znatno boljem svjetlu.

Glavni likovi su traper Tom Dobb (Al Pacino, koji je tada još uvijek znao dobro glumiti) i njegov sin (Dexter Fletcher), dvojica malih ljudi koji u iznimno kaotičnim društvenim okolnostima žele sačuvati žive glave. Upravo takva perspektiva malog čovjeka i epizodičnost narativne strukture najveće su vrijednosti ovog djela, iako je to svojevremeno naišlo na veliko nerazumijevanje gledatelja željnih epohalnih prizora.

Hudsona ne zanimaju veličanstvene ratne pobjede, nego borba za preživljavanje, osveta i oprost, niske strasti rulje koja se brzo zapali i slične emocije koje prate ovakve kaotične događaje. Rijetki su filmski autori koji u svojim rekonstrukcijama povijesnih razdoblja pokazuju ovakvu dosljednost i sklonost realizmu, ispravnije bi bilo reći naturalizmu.

Gledatelju se doista čini kao da se nalazi u samom epicentru zbivanja, među topovskim kuglama i raznesenim tjelesima, kao da živi u ondašnjim higijenskim, klimatskim i društvenim uvjetima. Izvrstan film koji može biti uzor i današnjim autorima sklonim posezanju za grandioznim povijesnim temama.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


2 + = 9

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum