Izložba fotografija Vida Barića „Mladi, divlji, neispavani“ u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Samostalna izložba fotografija novina Vida Barića naziva „Mladi, divlji, neispavani“ bit će otvorena u petak, 29. travnja u 20 sati Dnevnom boravku DC-a Rojc.

Fotografije koje autor predstavlja tematiziraju sudionike hrvatske trap scene, takozvani “novi reper-ski val”. Divlje prizore s trap koncerata i tuluma Barić je fotografirao u razdoblju između 2015. i 2020. godine, a snimani su tijekom hrvatskih festivala trap glazbe, poput bračkog “Graffiti na gradele”, kao i na opskurnim privatnim tulumima na nepoznatim lokacijama. Osim najvažnijih protagonista hrvatske trap scene, kao što su bendovi Kukus Klan, High5 ili Buntai, fotografije prikazuju i supkulturni sloj publike koja prati rad i koncerte navedenih glazbenika.

Barić se hobistički bavi fotografijom, s posebnim interesom za “iskrenu fotografiju” (candid). Snima isključivo na film, a seriju fotografija “Mladi, divlji, neispavani” već je predstavljao na izložbama u Mariboru, Splitu i Rijeci.

“Spontanim ili intencionalnim kadriranjem, serija fotografija „Mladi, divlji, neispavani“, reflektirajući skupinu u djelovanju ili pojedinca kao alegoriju cjeline, priča je o zajedništvu prijatelja, poznanika, prolaznika i glazbenih protagonista suvremenog reperskog Novog vala. Bez cenzure, surovo i glasno, fotografije Vida Barića egzistiraju kao aktualni narativi”, navela je u svom osvrtu na fotografije povjesničarka umjetnosti Katarina Podobnik.

“Fotografije su nastajale tijekom nekoliko godina i na različitim lokacijama, ali u razdoblju prije no što se trap pojavio u mainstreamu”, rekao je o izložbi autor Vid Barić.

“Danas je, kako znamo, taj podžanr rapa postao neporeciva muzička činjenica, a u svoju glazbu ga jednako miksaju i rockeri i folkeri. Ja ga se sjećam kao čudnog reperskog fenomena iz podruma, za kojeg mari tek nekolicina ljudi. Fotografiranju trapera privukla me opća estetika tog muzičkog pokreta, pomalo i sam zvuk, ali i činjenica da se radilo o doista divljim tulumima, na kojima ekipa poga i stage divea kao da je riječ o punokrvnom punku. Vidio sam nešto u tome, i jednostavno sam htio bilježiti fotoaparatom razvoj tog žanra, kao i samih izvođača te njihove publike,” rekao je uoči izložbe autor fotografija Barić.

Vid Barić (Rijeka, 1988.) magistrirao je na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Živi u Zagrebu i radi kao novinar. Autor je romana “Fiumanski, opet lažeš” (Shura publikacije, 2020.) i zbirke novinskih reportaža “Vrabac protiv dabrova i ostale novinske priče” (Shura publikacije, 2021.) Dobitnik je nagrade Fra Ma Fu za najbolju novinsku reportažu u 2018. godini (“Tko je tajanstveni podravski dobročinitelj?”, Nedjeljni Jutarnji 10.06.2018). Piše prozu i novinske tekstove, s posebnim interesom za reportažu. Nekadašnji je profesionalni snowboarder, hrvatski reprezentativac i autor više snowboarderskih filmova kao član međunarodnog kolektiva YOUGOFIRST. Hobistički se bavi fotografijom.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 2 = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum