Otvorena izložba radova projekta “U istom filmu” u Kinu Valli

Inkluzivan projekt za djecu i mlade s teškoćama u razvoju

• Izložba GIF-ova, stickera i digitalnih fotografija nastalih u sklopu projekta „U istom filmu“ otvorena je u srijedu, 4. svibnja u foajeu pulskog Kina Valli. Projekt „U istom filmu“, kojim se aktivno doprinosi omogućavanju veće dostupnosti kulturnih sadržaja za ciljanu skupinu koju čine djeca i mladi s teškoćama u razvoju, osmislila je udruga Metamedij u suradnji sa Školom za odgoj i obrazovanje Pula te Javnom ustanovom Pula film festival. Osnovni cilj projekta je osigurati jednake mogućnosti za sudjelovanje u kulturnom životu zajednice djece i mladih s teškoćama u razvoju.

Na otvaranju su se prisutnima obratili Nataša Šimunov u ime domaćina kina Valli, Marino Jurcan iz udruge Metamedij, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica, pročelnica za kulturu Grada Pule Lena Radunić, pročelnica za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov, Vanja Marković iz Škole za odgoj i obrazovanje Pula te Franka Tretinjak i Dina Milovčić iz dizajnerskog kolektiva NJI3.

– Zaista nam je drago što možemo ugostiti izložbu „U istom filmu“ u našem foajeu. Drago nam je i što smo se priključili istoimenom projektu ne samo pute ove izložbe već i senzornim projekcijama koje već mjesecima provodimo i kojima javnosti pokazujemo kako možemo svi zajedno biti inkluzivniji, kazala je Šimunov i zahvalila se ostalim partnerima u projektu.

Pročelnik Torbica je naglasio da su ključne riječi u ovom projektu sinergija i ljubav:

– Vrlo je lijepo vidjeti da niz institucija i udruga međusobno surađuju pogotovo u radu s djecom jer djeca su ipak ono najvrijednije što imamo. Vjerujem da su svi uložili veliku ljubav u ovaj rad i to ne samo danas kada otvaramo izložbu nego i u periodu prije toga. Posebno zahvaljujem ljudima koji su radili s djecom i koji su stvarno spremni dijeliti svoje znanje i ljubav i prenijeti ih onima kojima najviše trebaju, kazao je Torbica.

Pročelnica Radunić je kazala da su inkluzivni projekti važno strateško usmjerenje za Grad Pulu.

– To je nešto na što ćemo obratiti posebnu pažnju u narednoj godini prilikom natječaja za financiranje udruga i organizacija koje djeluju u području kulture i civilnog društva. Veselim se ovakvim suradnjama i smatram da su jako važne o čemu govori i naša strategija te se nadam da će ovakvi projekti biti realizirani i ubuduće, kazala je Radunić i predala riječ pročelnici Sokolov je čestitala svima uključenima u projekt i zaželjela im uspješan rad.

Marino Jurcan je u ime Metamedije kazao da udruga već 20-ak godina provodi projekte za mlade te da je „U istom filmu“ specifičan po tome što je prilagođen za djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

– S obzirom na važan cilj projekta, bez suradnje sa Školom za odgoj i obrazovanje Pula i JU Pula Film Festival, ne bi sigurno došli do ovakvog rezultata. Projekt će se nastaviti dalje stoga mi je iznimno drago što su s nama i donositelji odluka odnosno predstavnici grada i županije kako bi te potrebe bile prepoznate i u budućim javnim politikama koje se upravo donose. Mislim da je njihovo prisustvo ovdje naznaka da smo na dobrom putu te se nadam da će se projekt proširiti, a jednim djelom se već i provodi i u drugim gradovima Istarske županije, kazao je Jurcan.

Vanja Marković je istaknula još jednu dodanu vrijednost ovog projekta, a to je metodički pristup u radu s mladima s teškoćama u razvoju.

– Ovo je drugi projekt kojeg provodimo u suradnji s udrugom Metamedij i sigurno nije posljednji. U okviru tih projekata počeli su se spontano razvijati različiti metodički obrasci putem radionica kojima su obuhvaćeni kulturni sadržaji. Dina i Franka iz kolektiva NJI3 i Ivan Idžojtić koji je vodio radionicu fotografije te svi suradnici koji su radili na našem prethodnom projektu pokazali su jedno razumijevanje načina na koji se podučava djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Oni su to prirodno pronašli u sebi i to mi se učinilo kao jako važno, stoga ćemo nastojati nastaviti razvijati taj metodički dio i u našim budućim suradnjama, kazala je Marković i zahvalila se svim uključenima u provedbi projekta te učenicima koji su u njemu sudjelovali.

Franka Tretinjak iz kolektiva NJI3 je kazala da im je uvijek lijepo surađivati s udrugom Metamedij te se zahvalila Vanji Marković na pomoći u realizaciji radionica. Jednako je tako pohvalila i učenike koji su u njima sudjelovali i izrazila nadu da će se ovakvi inkluzivni projekti i dalje razvijati.

 

U sklopu projekta u studenom 2021. održane su dvije kreativne radionice za učenike Škole za odgoj i obrazovanje Pula. Dvodnevna radionica GIF animacija i stickera održana je 9. i 10. studenog 2021. pod vodstvom dizajnerskog kolektiva NJI3 (Franka Tretinjak i Dina Milovčić), dok je radionicu digitalne fotografije vodio Ivan Idžojtić od 11. do 12. studenog 2021.

Osim radionica kroz provedbu projekta održane su i prve senzorne projekcije filmova u Puli te edukacija o njihovom konceptu, namjeni i specifičnostima. Edukacija je bila namijenjena djelatnicima koji rade u ustanovama i organizacijama koje provode kinoprikazivačku djelatnost u Istarskoj županiji (Kino Valli i Pučka otvorena učilišta iz Rovinja, Labina i Buzeta) te stručnjacima iz područja edukacijske rehabilitacije, a vodila ju je dr. sc. Eva Brlek.

Izvor

Leave a Reply


8 − 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum