Završnica 13. Audioart festivala eksperimentalne i improvizirane glazbe u DC-u Rojc

Glazba mentalnih stanja i zvuk snova

• Tekst i fotografije Boris VINCEK

• Treća i posljednja večer 13. Audioart festivala održana je u petak, 26. kolovoza u dvorištu DC-a Rojc gdje su nastupali Plasmic Quartet i Brandlamyr / Kurzmann Duo.

Plasmic Quartet je projekt pijanistice i skladateljice Elisabeth Harnik kojeg uz nju čine Agnes Heginger (glas), Uli Winter (čelo) i Fredi Pröll (perkusije). Kvartet kombinira free jazz i elemente nove glazbe, s naglaskom na stvaranju emotivnih zvučnih pejzaža – od suptilnih i eteričnih do nametljivih i glasnih. Glavnu riječ ima klavir koji iz numere u numeru definira tempo, boju i daje smjernice mogućeg razvoja izvedbe. Ostali instrumenti i glas nadopunjuju strukturu i rijetko kad prednjače u zvučnosti.

Rezultat te dinamike i organizacijske strukture je vrlo kompetentna kontrola izvedbe u kojoj se nižu emotivna stanja čiji je razvoj vrlo zanimljivo pratiti. Plasmic Quartet uspijeva pronaći opuštenost u kompleksnosti i ležernost u nepredvidljivosti stvarajući pritom glazbu mentalnih stanja, nesvakidašnjih osjećaja i reakcija na njih.

Elisabeth Harnik studirala je klasični klavir i kompoziciju na Sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost u Grazu. Kao improvizatorica nastupa diljem svijeta od 1996. kao solo izvođačica, ali i u ansamblima s istaknutim predstavnicama i predstavnicima suvremenog jazza. Djeluje u glazbenom svijetu nadahnutom elektroakustičkim utjecajima i koristi specifične pripreme te proširene tehnike preparacije klavira, ispitujući pritom same granice tog instrumenta.

Festival je zaključio nastup Brandlmayr / Kurzmann Dua kojeg čine perkusionist Martin Brandlmayr i Christof Kurzmann koji u ovoj kombinaciji bio zadužen za elektronske zvukove i teksture te pjevanje. Njihov koncert nastavio je priču koju je započeo Plasmic Quartet i ponudio publici tankoćutnu i intimnu izvedbu stabilnog ritma i razvijene melodičnosti. Tijekom izvedbe polagano ulazimo u Kurzmanov interni monolog koji se probija kroz zvukove i glas dok Brandlmayr gradi kostur putem preciznih otkucaja i ritmičkih akcenata. Atmosfera koju proizvode je onirična – istovremeno nemirna i nježna – poput sna tijekom jedne sparne ljetne noći.

Martin Brandlmayr djeluje na granici između improvizacije i skladanja, između elektroničkog i akustičnog svijeta zvuka, a međunarodno je poznat prvenstveno kroz Trio Radian koji je osnovan 1997. godine, te koji je prošle godine oduševio publiku nastupom na 12. Audioart festivalu. Christof Kurzmann se bavi se jazzom i improvizacijom, svira saksofon, klarinet i pjeva. Kurzmann vodi nekoliko vlastitih sastava, uključujući Orchester 33 1/3 i The Magic I.D. Također, oformio je duo Schnee s gitaristom Burkhardom Stanglom.

Za vrijeme cijeloga trajanja festivala u prostoru Karlo bara bila je postavljena i zvučna instalacija Hrvoja Pelicarića. Produkciju 13. Audioart festivala potpisuje udruga Kulturban, a umjetnički voditelj je bio Alen Sinkauz. Za vizualni identitet se pobrinuo Bojan Gagić dok je tehničko vodstvo bilo u sigurnim rukama Audiolaba.

Leave a Reply


9 − = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum