Info zona Split i info-centar za mlade Rijeka: ‘Civilni sektor alternativnijim načinom štedi proračun’

Splitska koalicija udruga Info zona i Regionalni info-centar za mlade Rijeka osnovani su sa ciljem programskog razvoja projekata za mlade, pružanja podrške mladima, organiziranog informiranja mladih, aktivnog sudjelovanja mladih u društvu, razvoja lokalnih i nacionalnih politika prema mladima, razvijanja odgovornosti i autonomije mladih te unaprjeđenja kvalitete življenja mladih.

423585_10150643444839835_2142191109_n

 


Informiranje mladih u Splitu se tako vrši se na različite načine; u prostoru Info centra, putem radio emisije Info zona na radiju, web portalom www.split.com.hr te povremeno tv-emisijom za mlade. Regionalni centar u Rijeci obavlja sljedeće djelatnosti: osmišljava i provodi projekte koji za cilj imaju unapređivanje ukupnog života mladih, kroz javno zagovaranje na svim nivoima, organiziranjem javnih akcija, servisa informiranja, baza podataka, osiguravanjem tehničke pomoći i sredstava za provedbu projekata, organiziranjem priredbi, sportskih događaja, koncerata, izložbi, seminara, radionica, izdavačkom djelatnosti u skladu sa posebnim propisima te suradnjom s drugim udrugama i organizacijama i ustanovama s područja obrazovanja, znanosti, kulture, sporta, zabave i zaštite okoliša, radi ostvarivanja ciljeva Udruge.

 


Razgovarali smo s Anom Marković iz regionalnog infocentra za mlade Info zona u Splitu koja je objasnila da je riječ centru koji pokriva usluge informiranja mladih na regionalnog razini. Prema njezinim riječima, takvi centri osim u Splitu postoje u Rijeci, Osijeku i Zagrebu.

 
U Splitu najviše studentskih upita o Erasmusu


„U osnovi je naš zadatak da bilo s kojim se pitanjem mladi nama obrate, mi njima pružamo informaciju. Ako mi ne znamo odgovor, moramo znati tko zna. To može biti čitav niz područja od obrazovanja preko neformalnog obrazovanja, stipendija, natječaja za volontiranje“, rekla je Marković te dodala da pružaju širi dijapazon informacija putem radijske emisije i web portala. Ona tvrdi da im najčešće dolaze upiti za obrazovanje, primjerice ‘Erasmus’ studenta, te se isto često postavljaju pitanja o Europskoj uniji na servisu ‘Euformiraj se’.

 


Splitski civilni sektor u vidljivom zamahu

 


Marković je ispričala kako je u zadnjih desetak godina civilni sektor u Splitu napredovao, a konkretno je taj zamah vidljiv na nedavnoj akciji u kojoj je sudjelovalo nekoliko splitskih udruga povodom Međunarodnog dana mladih. „Udruga Prijatelj je unutar toga organizirala akciju kojom je željela osvijestiti koliko je grad zapravo neprikladan za kretanje invalida,  Info zona je imala infopult, a bilo je i zabavnog programa i koncerata“ rekla je te zaključila kako je Međunarodni dan mladih u Splitu trajao punih 24 sata.

Zoran Stevanović iz Regionalnog info – centra za mlade u Rijeci istaknuo je dio njihovih aktivnosti gdje se bave edukacijom navijača kroz EUFA-in program FARE gdje se promiče nogomet kao društveno prihvaćenu igru gdje svi mogu sudjelovati bez diskriminacije.

 

logo-icm


Kroz riječki info-centar do EUFA-e i edukacije navijača

 


„Još smo 2005. godine s Gradom Rijeka ušli u priču preko EUFA-e, te pristupili školama i široj zajednici da se nogomet popularizira kao sport“, ispričao je Stevanović te dodao da je takvu ideju prihvatio i NK Rijeka koji je zato dobio i nagradu za najbolji klub u promicanju programa rada s navijačima. Stevanović smatra da mlade treba staviti u prvi plan, te je cilj infocentra podupiranje puno klubova i institucija u provedbi zakonodavstva, pa da na taj način mladi osjete sigurnost i mogućnost participacije kako političke te danas-sutra kao i društveno odgovorne osobe u tržištu rada.

 


‘Gospodarska situacija ide u prilog da možemo iskoristiti alternativniju stranu priče’

 


„Bili smo jedni od utemeljitelja Povelje suradnje lokalne samouprave i NGO sektora, te se upravo zbog toga možemo pozivati kao dobar primjer“, pohvalio se Stevanović koji smatra da im u Rijeci gospodarska situacija ide u prilog da mogu iskoristiti alternativniju stranu priče. Mišljenja je kako razne strategije UN-a i EU-a zapravo ukazuju na bitnost civilnog sektora i socijalne komponente koji štede proračun.

 


On je istaknuo kako ova organizacija u Rijeci ima 50 posto poduzetničkih aktivnosti orijentiranih na tržište, ali i  50 posto programskih. „Imamo svoj intelektualni centar iz informatike, par programa koji se naplaćuju, te prodajemo svoje intelektualne usluge2, objasnio je Stevanović te za kraj istaknuo odličnu suradnju s ZOOM-om, Društvom distrofičara, manjinama, Alfom albonom u Istarskoj županiji.

 


Više od info-centrima za mlade u Splitu i Rijeci saznajte u nedjeljnoj emisiji Radio Pule Metazin, 5. listopada 2013.

 


Tekst: Dunja Lendić

Foto1

Foto2

 

Leave a Reply


9 − = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum