Promocije monografije o djelu Borisa Domagoja Biletića

U ponedjeljak, 16. svibnja u Puli će se na dva različita mjesta u različito vrijeme održati promocija jedne jedinstvene knjige. Riječ je o monografskom izdanju zagrebačke Naklade Ceres pod nazivom “U znaku Kairosa: književna kritika o djelu Borisa Domagoja Biletića” . Knjiga sadrži 37 referentnih tekstova o do sada, u Hrvatskoj i inozemstvu, objavljenim knjigama ovog uglednog istarskog i hrvatskog književnika te istaknutog kulturnog djelatnika.

Lužina-U-znaku-KairosaPrvo predstavljanje bit će na Sveučilištu Jurja Dobrile u ponedjeljak u 12h, a drugo će se predstavljanje održati u zavičajnoj knjižari Petit navečer u 19h. O knjizi će, uz autora, na obje lokacije govoriti ugledni znanstvenici i književnici i to: dramaturginja Jelena Lužina koja potpisuje i uvod izdanja, Valnea Delbianco, na sveučilišnom predstavljanju pridružit će im se još i Milorad Stojević, Aldo Kliman te Klara Buršić-Matijašić, dok će u večernjem programu u Kandlerovoj ulici o svojoj dugogodišnjoj suradnji s Biletićem uz Lužinu i Delbianco svjedočiti i Goran Filipi te Daniel Načinović.

“Knjige ovoga tipa ne sastavljaju se odveć često ali su, zato, intrigantne uvijek i bez ostatka. Ne samo zarad svojeg evidentno rekapitularnog karaktera (koji, dakako, podrazumijeva i odgovarajuću estetsku  prosudbu opusa što ga referiraju), već i zato jer  – slijedom načela pars pro toto – sažimlju jedno razdoblje nedaleke književne povijesti. Koja se, čitana i tumačena različitim očima, vidi ne samo drukčije, već i bolje. Točnije i autentičnije. U Biletićevu je slučaju riječ o čak 26 pari očiju!” piše Jelena Lužina u uvodu ove knjige koja sadrži tekstove 26 autora i autorica (među kojima su i Milan Rakovac, Luko Paljetak, Tonko Maroević, Ante Stamać, Miroslav Šicel, Miroslav Mađer, Božica Pažur…). U tim tekstovima, napisanim i tiskanim između 1990. i 2013./2014. godine autori valoriziraju značajan Biletićev doprinos korpusu suvremene hrvatske književnosti.

 

sidebar_boris2Boris Domagoj Biletić rođen je 1957. u Puli. Prvim književnim radovima javlja se u kultnom pulskom časopisu “Istarskom borcu/Iboru” 1970-ih. Iza njega je 20-ak objavljenih i hvaljenih knjiga, prvenstveno poezije, ali, kako ističe Jelena Lužina, on je i „iznimno ozbiljan povjesničar književnosti, književni kritičar, esejist, publicist, žestok polemičar, u mladosti siguran prevoditelj, urednik… I ni jednim se, ali ni jednim od ovih poslova nikad nije bavio “usputno”. Biletić je uvršten u mnoge antologije te je dobitnik brojnih nagrada među kojima se ističu: nagrada/plaketa Sv. Kvirina za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu (2012.), nagrada “Tin Ujević” za pjesničku knjigu “Radovi na nekropoli”(1997.) te Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića  za književni rad i kulturnu djelatnost(1996.). Kao višegodišnji i aktualni predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnik te urednik uglednog časopisa „Nova Istra“ zaslužan je za objavljivanje mnogih autora, kako onih već afirmiranih, tako i nekih novih imena. Upravo je Biletićeva odgovornost da od zaborava sačuva one koji su nam u književnosti prethodili, kao i njegov nesebični angažman da otvori vrata novim, mladim književnim snagama snažna odlika ovog neumornog književnika i kulturnog djelatnika kojemu kako istarska, tako i hrvatska književna scena mnogo duguju.

Tekst: Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen 
Fotografije

Leave a Reply


5 − 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum