Edit na rubu krize

Edit je akronim naziva ” Edizioni Italiane “, izdavačka kuća usmjerena prvenstveno na talijanske nacionalne zajednice Hrvatske i Slovenije, manjinski je izdavač i jedan od rijetkih u svijetu, a možda i jedini s toliko velikim dijapazonom aktivnosti, jer osim mnoštva publikacija, ima i dnevne manjinske novine La Voce del Popolo koje svakodnevno obavještavaju o političko-ekonomsko-kulturno-sportskim zbivanjima s obje strane Jadrana. Upravo se taj Edit trenutno nalazi u olujnom periodu.

la+voce+1

Izdavačka kuća je osnovana 1952. godine otkada doživljava brojne uspone i padove, no recentni šokovi su ju uspjeli ozbiljno uplašiti i protresti. Naime, rezovi “nove” vlade – formirane od mješavine kompromisa i skrivenih interesa koji dolaze sa svih strana, a ne od prave i ozbiljne koalicije – otvorili su put strahovima talijanske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji. Ministar kulture Zlatko Hasanbegović, bez ikakve najave informirao nas je o značajnim rezovima koji bi nas trebali poljuljati, oduzeti nam dio našeg identiteta, dio našeg svakodnevnog života – radi se gotovo o činu vandalizma protiv jednog naroda, iz još uvijek nerazjašnjenih razloga, gotovo osvetnički, s objašnjenjem koje ne drži vodu “Edit je stavka koja nije u okviru Ministarstva kulture, a sporazum između Furija Radina i Ive Sanadera odnosi se na njihov predizborni sporazum”.

editNije bila dovoljna svjetska kriza koja nas trese već godinama, nisu bile dovoljne peripetije s talijanskim Ministarstvom vanjskih poslova koje iz godine u godinu ima sve manje i manje volje pomagati Istri i Kvarneru; a da ne pričamo o poteškoćama i nevoljama u samom vrhu Edita od prije nekoliko godina. Nedostajali su nam još samo ministri i njihovi hirovi.

Svjesni važnosti dnevnika La Voce del Popolo i nadolazeće opasnosti (uz pitanje identiteta važno je prisjetiti se i radnih mjesta koja bi bila izgubljena) istarski i primorsko-goranski župani, Valter Flego i Zlatko Komadina požurili su postići sporazum o budućem financiranju izdavačke kuće kojoj se trenutno loše piše.

U posljednjih nekoliko dana, novinari s vodom do grla, poslagani u red kao skupina nesretnika spremnih za strijeljanje, konačno su dobili ugovore koje su dugo čekali. Sve ovo je došlo kao medikament nakon što je Talijanska unija podigla veliki kredit kojim se željelo spasiti izdavačku kuću koja se iznenada našla na rubu provalije.

Zaista je šteta što se tako nezaobilazna pitanja od životne važnosti moraju uvijek rješavati političkim putem…

Tekst Antonio GIUDICI

Leave a Reply


5 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum