Izložbe Diane Herrera i Jelene Kovačić u galeriji Fonticus

Samostalne izložbe Diane Herrera „Ambulantes“ i Jelene Kovačić „Transkripti doživljaja“ bit će otvorena u subotu, 9. rujna, u 20 sati u grožnjanskoj galeriji Fonticus.

Herrera Diana 01„Povijest izaziva ono od čega se sastoji: svejedno je da li su likovi i događaji pravi ili izmišljeni, oni su djelotvorni. Za razliku od povijesnog, umjetničko dokumentiranje kao premisa, uvijek evocira neponovljivost živog vremena. Ovi nizovi radova, slikarski i fotografski, nude propitivanje trenutka. Diana Herrera, oslanjajući se na memoriju i britkost zapažanja, rekonstruira povezanost lokacije i evokacije, materijalnog i nematerijalnog, osjećanje općeg i osobnog.

Kovacic Jelena 1„Jelena Kovačić podastire niz sasvim novih radova od kojih većina raspolaže bogatim asortimanom aktera/detalja. Osobnim stilom, prepoznatljivim načinom, nastavlja poigravanje asocijacijama oblika koji odražavaju stanja. Slijedom, i ovaj puta kreće slučajem, instinktivnom gestom, a nastavlja nešto strpljivijom preciznošću. To čini na podlogama koje ne moraju biti standardni slikarski materijal. Čvrsta linija se pojavljuje kao putanja pigmenta ili kao rub oblika. Umjetnica dozvoljava slučajni potez kistom ili razlijevanje uvodnjene boje. Često flekava podloga detektira oblik i postaje asocijacija za daljnju fazu uobličavanja. Na podlozi sličnoj Rorschachovim mrljama, umjetnica prepoznaje ili nadograđuje oblike koji tijekom procesa postaju cjelina. Jelena spontano kombinira sa željenim. Kompozicije većine radova su funkcionalne. Pomaci, poneka necentriranost u kombinaciji s drugim detaljima u službi je dramaturgije. Iz konglomerata nakupina i poteza iščitavamo nadrealističke sadržaje“, piše kustos Eugen Borkovsky u predgovorima kataloga izložbe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 9 = 15

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum