Izložba Gradski muzej Vukovar “Prisutnost u vremenu”u Lapidariumu

U sklopu programa “Upoznajmo hrvatske muzeje” Novigradski muzej Lapidarium ugostio je u petak 20. listopada Gradski muzej Vukovar, odnosno izložbu selekcije umjetnina iz njegovih zbirki IMG_5983nazvanu “Prisutnost u vremenu”. Izložbu i kolege koji su odabrali i postavili izložbu predstavila je ravnateljica Lapidariuma dr. sc. Jerica Ziherl, dok je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar prof. Ruža Marić održala predavanje, a pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica službeno otvorio izložbu.

Vrijeme je glavna tema ove izložbe, a ono se proteže od prethistorije o kojoj se znanje i sjećanje gubi, do devedesetih godina prošlog stoljeća kad je, uslijed ratnih razaranja, dio života grada Vukovara na drugi način nestao. Izložba nije samo povijesno umjetnička, već obuhvaća i znanost i privredu. Postavljena su djela raspoređena u više zbirki kojima pripadaju, a to su arheološka i etnografska zbirka, srednji vijek, multimedija, zračne snimke, izlošci vezani uz tvornicu obuće Borovo, te posveta istaknutijim građanima kao što su Lavoslav Ružička i Antun Bauer. Pregradama koje su za ovu priliku postavljene u prostorima Muzeja odvojeni su dijelovi postava na način da predstavljaju razne IMG_5925prostorije muzeja Vukovara u kojima su prethodno ove zbirke bile smještene te tvorile izvorno cjelinu. Svaka je obojana u drugačiju boju, te je u svakome odjeljku ujedno predstavljeno i pojedino vremensko razdoblje. Neka od postavljenih djela imaju oblik svakodnevnih predmeta, slika, fotografija, dokumenata te namještaja, a svaki od njih predstavlja djelić povijesti grada i stanovnika prikazujući tako njihov život i njihov status.

Vukovar je nastao na ušću rijeke Vuke u Dunav u obliku utvrde koja se zvala Vuk, kasnije dobila naziv Vukovo, a dolaskom mađarske vlasti dodan je nastavak -var. Naseljenost područja Vukovara seže čak osam tisuća godina unatrag, a iz toga su razdoblja izložene glinene posude.

IMG_5965Kustos Gradskog muzeja Vukovar Toni Roca, koji je odgovoran za razdoblje od srednjeg vijeka do današnjice, istaknuo je da je hrvatski povjesničar umjetnosti, kolekcionar i kustos Antun Bauer obogatio Muzej donacijom zbirke koja obuhvaća umjetnička djela Ede Murtića i Vlahe Bukovca, te kolekciju starog oružja i numizmatike, od čega su u Novigradu izložene isključivo slike. Dijelovi zbirke nisu nužno tematski vezani za Vukovarsko područje, ali sadrže veliku povijesnu i umjetničku vrijednost. Pri izboru se pazilo, nastavlja Roca, da se ne prekine priča u domicilnom muzeju, ali da se ipak donesu reprezentativna djela.

Na jednom kvadratnom metru poda Muzeja, desetak sportskih cipela predstavlja i legendarnu Tvornicu obuće Borovo, a posebno dojmljiv dio prezentirane građe je snimak Vukovara iz zraka koji paralelno prikazuje panoramu devastacije iz devedesetih i novije u kojima su građevine i priroda obnovljeni i zacijelili. “Još samo ljude čekamo, broj stanovnika Vukovara je prepolovljen u odnosu na predratno razdoblje”, ističe Roca.

Izložba koja predstavlja prijateljstvo među muzejima, ali i među gradovima i među ljudima će ostati otvorena do 19. prosinca.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


2 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum