Riječki HNK gostuje s premijerom u porečkom kazalištu

„Miscellanea: quattro racconti di Nelida Milani“

Četiri priče Nelide Milani, jedne od glavnih predstavnica kulture talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji, poznate spisateljice i jezikoslovke te dobitnice brojnih međunarodnih nagrada, bit će premijerno izvedene u porečkom kazalištu 21. travnja u 20 sati. Riječ je o predstavi “Miscellanea”, Talijanske drame riječkog HNK koju će porečka publika moći pogledati među prvima, i to na talijanskom jeziku s hrvatskim titlovima.

„“Miscellanea” nije tek puki hommage Nelidi Milani, to je, dapače, poziv na čitanje njezinih djela ili, zašto ne, njihovo ponovno otkrivanje. Redatelj Mario Brandolin uz minimalne intervencije u poetičnost autoričinog pera prenosi ljepotu, zvuk i stil jezika kojima se Nelida Milani izražava. Živa zbilja Istre u svakom njenom aspektu i značajkama savršeno se zrcali u autoričinom opusu, pisao je devedesetih esejist Alessandro Damiani, a kao posebnu vrednotu njezine naracije vidio je povrat izgubljenog vremena, dimenzije, atmosfere u njihovoj cjelovitosti“, piše u opisu predstave.

Predstava je utemeljena na četiri priče iz knjige „Crinale estremo“. Elvia Nacinovich izvodi „Majku“, monolog kojem je dala svoj snažan, upečatljiv doprinos i s dramaturškog aspekta, a tri su ostale mikropriče „Susret“, „Jedan i trojan“ i „Vinicio“. Pored Elvije Nacinovich na sceni će se predstaviti Bruno Nacinovich, Ivna Bruck, Francesco Godina, Toni Plešić, Lucio Slama i dvije mlade glumice: Serena Ferraiuolo iz Napulja, prinova Talijanske drame, a iz Rovinja Irena Tereza Prpić.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum