Predavanje Miroslava Bertoše na pulskom sveučilištu

Povijesno i etnokulturno konstruiranje zavičaja: Kako Hrvatsku “pripojiti” Istri

• Javno predavanje „Povijesno i etnokulturno konstruiranje zavičaja: Kako Hrvatsku “pripojiti” Istri“ profesora emmeritusa Miroslava Bertoše, bit će održano u petak, 23. studenoga u 13 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Dvorani Slavka Zlatića.

Predavanjem će se obilježiti pedeseta obljetnica objavljivanja „Knjige o Istri“ (1968. -2018.), a organizirano je kao redovita mjesečna Tribina Odsjeka za povijest. „Knjiga o Istri“ nastala je prema zamisli istaknutoga hrvatskog intelektualca Tone Peruška kojega je prerana smrt spriječila u realizaciji publikacije. Ona je stoga objavljena kao suautorsko djelo, jer su svojim tekstovima Peruškov nacrt dopunili Miroslav Bertoša, Josip Bratulić, Zvane Črnja, Etore Poropat, Jelka Radauš-Ribarić, Josip Roglić, Ive Rudan, Petar Strčić, Ante Šonje, Viktor Vitolović i Slavko Zlatić. Već navedeni popis suradnika, redom eminentnih znanstvenika i intelektualaca, neizostavnih pri osvrtu na noviju kulturnu povijest istarskog prostora, ukazuje na važnost ovoga izdanja. Premda su navedeni suradnici u knjigu utisnuli svoj autorski pečat, ona je koncepcijski ostala utemeljena na Peruškovoj jasno oblikovanoj ideji o cjelovitom prikazu istarske povijesne sudbine i potrebi Nastave o zavičaju, predmeta što ga je uveo na tadašnjoj pulskoj Pedagoškoj akademiji, napisavši i skriptu istoga naslova.

Svoj je poriv, uostalom, precizno definirao sam Peruško: „Razbiti taj osjećaj izoliranosti i ukloniti osjećaj nacionalne manje vrijednosti, pomoći tom “čovjeku na raskršću” znanjem koje će postati uvjerenjem, to je, eto, politički zadatak Nastave o zavičaju.“

Promišljeni izdavački i intelektualni pothvat, „Knjiga o Istri“ i nakon pola stoljeća predstavlja jednu od temeljnih publikacija objavljenih nakon priključenja Istre Hrvatskoj. Predavanje Miroslava Bertoše prilika je da se njen značaj još jednom istakne.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum