Predstavljen projekt Kreativna jesen u Istri u hotelu Park Plaza Histria

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, 9. listopada u hotelu Park Plaza Histria predstavljen je projekt Kreativna jesen u Istri. Na konferenciji za novinare govorili su Kristina Nefat iz Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika, Aleksandra Vinkerlić iz Istarske kulturne agencije, Marino Jurcan iz udruge Metamedij i platforme Mi+ te pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica.

– Danas smo se okupili da predstavimo projekt Kreativna jesen u Istri koji je sastavljen od četiri događanja. Ideja da se okupimo u jedan zajednički proces nastala je spontano jer smo mi koji smo danas ovdje prisutni uvidjeli da se bavimo istom tematikom, a to su kreativne industrije i umjetnici kao poduzetnici/freelanceri pa smo odlučili taj naš rad uobličiti u jedan zajednički projekt. Prvi događaj je okrugli stol koji će biti održan u utorak, 15. listopada od 17 do 20 sati u hotelu Park Plaza Histria. U studenom je na programu dvodnevna konferencija koju organizira Istarska kulturna agencija, a u prosincu su u planu dvije panel diskusije koje organizira Mi+ platforma. Tema okruglog stola je „Intervencije umjetnika u javnom prostoru – prošlost i sadašnjost, mogućnost razvoja gradova“. Prije samog okruglog stola mi smo ove jeseni sa studentima Fakulteta ekonomije i turizma iz Pule napravili jedno kratko istraživanje – mapirali smo prisutnost izvornih umjetničkih djela u javnim prostorima grada Pule u koje uključujemo i vanjske prostore hotelijerskih kuća koji mogu biti platforma i start za promociju mladih umjetnika i njihovo bolje pozicioniranje na tržištu. Partneri na okruglom stolu su IKA i Arena Hospitality Group. Oni su se priključili tom projektu jer su kao takvi primjer dobre prakse i već surađuju s određenim umjetnicima te su ih već uključili u uređenje nekih objekata i javnih prostora. Bitni su nam i iz razloga što kao konzorcij imaju već pet art hotela u Evropi pa će nam oni predstaviti taj model koji postoji već dugi niz godina, a postoji mogućnost da će se to u bliskoj budućnosti ostvariti i na ovim prostorima, kazala je Kristina Nefat iz HUIU-a koje je ujedno i organizator ovog Okruglog stola.

Na programu okruglog stola kojeg će voditi moderatorica Suzana Jašić govorit će Aleksandra Vinkerlić koja će predstaviti IKA-u i program „Kreativne jeseni u Istri“, izv. prof. dr. sc. Sandra Uskoković koja će predstaviti knjigu „Anamnesis – dijalozi umjetnosti u javnom prostoru“ što će poslužiti kao uvod u temu okruglog stola. Potom će Manuela Kraljević iz Arena Hospitality Groupe govoriti o primjerima dobre prakse, dr. sc. Kristina Afrić – Ratikovac govorit će o društveno odgovornom poslovanju, dok će Kristina Nefat i studenti predstaviti već spomenuto istraživanje FET-a. Prisutnima će se obratiti i akademska umjetnica Dragana Sapanjoš, zatim arhitektica Breda Bizjak koja će govoriti o projektu Otvoreni grad te povjesničarka umjetnosti Gordana Trajković koja će održati predavanje na temu „Gradnja i urbanistički razvoj Pule“.

Prisutnima se potom obratila ravnateljica IKA-e Aleksandra Vinkerlić koja je najavila drugo događanje u sklopu Kreativne jeseni u Istri.

– Veseli me ova suradnja jer je rezultat sinergije koju smo uložili kroz civilno-javno partnerstvo za ispunjenje prvenstveno ciljeva Istarske kulturne agencije koja je osnovana od strane Istarske županije kako bi se bavila umrežavanjem u razvoju kulturnog sektora u Istri. Plod jednog takvog umrežavanja je i projekt DKC-a Lamparna iz Labina koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda. DKC-om Lamparna već dugi niz godina upravlja Labin Art Express XXI, a partneri u ovom projektu su im Centar za građanske inicijative Poreč, udruga Metamedij, IKA, Grad Labin, udruga Informo iz Vodnjana, udruga žena Mendula i KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana. Cilj ovog projekta je osmisliti nove programe civilno-javnog partnerstva i sudioničkog upravljanja kulturnim centrima, a u ovom slučaju Lamparnom. Mi smo DKC Lamparnu zamislili kao jedan svojevrstan klaster u kojem će svi sudionici, odnosno partneri u projektu moći razvijati, realizirati i predstaviti svoje projektne ideje. Konferencija koju danas predstavljam pod nazivom „Suvremeni trendovi – od kreativnih klastera do umjetnika poduzetnika“ bit će održana 13. i 14. studenog u DKC-u Lamparna u Labinu, a tematizirat će tri fokusa. Otvorit ćemo dakle tri teme za koje bismo voljeli da kao rezultat odnosno preporuke budu uvrštene u proces nove Istarske kulturne strategije. Te tri teme tematiziraju podršku koju jedinice lokalne samouprave kroz mreže kreativnih gradova daju kreativnim i kulturnim industrijama, zatim status i ulogu umjetnika na tržištu rada te klasteri kreativnih kulturnih industrija. Pozivam vas da pratite našu Facebook stranicu Kreativna jesen u Istri na kojoj ćemo detaljnije najavljivati sva događanja kao i predavače odnosno goste i sudionike naših konferencija i ostalih događanja, kazala je Vinkerlić i predala riječ Marinu Jurcanu iz udruge Metamedij i platforme MI+.

– Platformu Mi+ plus čine udruge Sonitus, Labin Art Express XXI, Metamedij, Faro 11, Društvo arhitekata Istre te Muzej Lapidarium iz Novigrada. U ovoj godini imamo više aktivnosti u kojima nam je cilj razgovarati o kulturnoj politici i određenim promjenama, a koje za cilj imaju edukaciju mladih i poboljšanje produkcijskih uvjeta za umjetnike. Zaključili smo da je dobro uključiti se u ovaj projekt zbog više razloga, a jedan je taj što kroz javne politike možemo generirati prijedloge za provedbu IKS-a koji je sada na snazi ili dati preporuke za neko buduće razdoblje. Drugi je razlog što kroz povezivanje s poslovnim sektorom, ovom slučaju onom turističkom, možda možemo pronaći neke druge načine da umjetnici ojačaju svoj status i produkcijske uvjete i to kroz ostvarivanje prihoda u ovom sektoru jer vjerojatno i turizam prepoznaje umjetnost kao autentični proizvod i dodanu vrijednost. Na tom smo tragu osmislili dva razgovora – jedan je upravo sa studentima Kulturnog turizma koji su na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije gdje ćemo kolegica iz IKA-e Aleksandra Vinkerlić i ja iz udruge Metamedij 4. prosinca studentima i svim ostalim zainteresiranima predstaviti Istarsku kulturnu strategiju, proces izrade i njene implementacije odnosno zagovaranje određenih vrijednosti od strane civilnog društva. Druga aktivnost je vezana uz potrebu za intenzivnijom edukacijom mladih o umjetnosti i novomedijskim praksama što je vezano uz ovu prvu temu jer se odnosi na razvoj publike. Druga aktivnost je panel diskusija na temu „Medijska umjetnost u formalnom obrazovanju: izazovi i prilike“ gdje će biti govora o potrebi formalnog školskog sustava za dodatnim aktivnostima kako bi se mladi mogli educirati o novomedijskoj i suvremenoj umjetnosti. Ujedno i vjerujem da će u svjetlu ove nove školske reforme biti više tema za razgovor nego što smo planirali, kazao je Jurcan i predao riječ Vladimiru Torbici.

– Zahvaljujem udrugama i njihovim predstavnicima koji su na neki način prihvatili ono što su sami zapisali u IKS-u, a jedan od temeljnih ciljeva je bilo umrežavanje. Mi smo se odlučili malo produljiti vrijeme trajanja IKS-a jer nova financijska perspektiva Europske unije kreće od 2021. i traje do 2027. godine. Željeli bi biti usklađeni s njom zbog mogućnosti prijavljivanja na europske fondove. Sve ono što će se događati i 2019. i 2020. godine događati će se kroz sadašnju perspektivu i kroz programe koji sada postoje – od Erasmusa nadalje – i sve će se i ubuduće temeljiti na novoj kulturnoj agendi iz 2018. godine gdje je jedna od temeljnih postavki upravo razvoj kreativnih i kulturnih industrija. Kako su ovdje predstavljene udruge koje se upravo time bave, a kako smo u županiji svjesni da taj element kulturnog života nije pretjerano izražen nama je iznimno dragocjeno da čujemo i vidimo koja su to iskustva i koji su to prijedlozi za koje sam ja duboko uvjeren da tijekom 2020. možemo ugraditi u jednu novu kulturnu strategiju koju bi onda krajem te godine ili početkom 2021. i donijeli. Vjerujem da ćemo na taj način zaokružiti jedan proces gdje ćemo vrlo dobro i detaljno proučiti što je bilo loše, koji su nam ciljevi i na koji se način uključiti u ono što nam je bitno, a to je omogućiti našim umjetnicima i kreativcima da dođu i do europskih sredstava, zaključio je Torbica.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


8 − 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum