Utorak u foajeu: predavanje Ivana Matejčića i Gorana Prodana „Grof Zuccato“ u Poreču

Predavanje Ivana Matejčića i Gorana Prodana „Grof Zuccato“ bit će održano u utorak, 19. studenog u 19 sati u sklopu programa Utorak u foajeu u porečkom kazalištu.

„Jedan rođeni Porečan, burnog života, nije zaboravljen. O njemu se sažeto i dosta točno može pročitati na Istrapediji i nešto kraće u raznim ruskim enciklopedijama. Zuccato, Giorgio Giovanni (na ruskom Jegor Gavrilovič Cukato), grof, general (Poreč, 24. 9. 1761. – Gogoşu, današnja Rumunjska, 25. 8. 1810.). Jedno od devetero djece u porečkoj plemićkoj obitelji Gabrielea Zuccata i Elisabette, rođene Morelli. Od 1772. bio je pitomac prestižne kraljevske vojne akademije Karlsschule (Carlsschule) u Stuttgartu. Godine 1787., kada započinje rusko-turski rat, stupa u rusku vojsku. Istaknuo se pri oslobađanju tvrđave Očakov (danas Očakiv u Ukrajini) na Crnom moru te od carice Katarine Velike dobiva odličje Križa sv. Jurja četvrte klase. Sudjeluje u švedsko-ruskom ratu, a 1794. u pacifikaciji poljske pobune (odlikovanje Viteza sv. Vladimira pete klase). Sudionik austrijsko-ruske kampanje generala Suvorova protiv Francuza u Italiji 1799., gdje uspješno organizira lokalne snage u Pijemontu, Toskani i Umbriji te dobiva prekoredni čin general-bojnika i odlikovanje Križa sv. Jurja treće klase. U narednom rusko-turskom sukobu dobiva zadatak organiziranja suradnje s Karađorđevim srpskim ustanicima. Nakon uspješne ekspedicije preko Dunava, u kojoj je oslobođena Brza Palanka, ubrzo umire u mjestu Gogoşu na Dunavu. Jedan od njegovih sinova, Nikolaj, bio je general konjaništva i ataman; godine 1815. spominju se u Petrogradu (Sankt Petersburg) njegove kćeri, grofice Julija i Aleksandra Cukato“, piše u opisu predavanja.

priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum