DANI GROŽĐA U BUJAMA
Na ovogodišnjem dječjem ex-temporeu u Bujama okupilo se više od 180 djece, mališana osnovnoškolskog i vrtićkog uzrasta. Gradonačelnik Buja Edi Andreašić i njegova zamjenica Marianna Jelicich Buić uručili su ukupno 9 nagrada. Za najbolje INDIVIDUALNE radove proglašeni su: 1. David Antonini, učenik IV razreda O.Š. „Mate Balota“ – Buje, 2. Filip Polo učenik IV razreda iz Buja i 3. mjesto Stefan Barač, učenik IV razreda Područne škole Kaštel. Za najbolje GRUPNE radove nagrađeni su: 1. Dječja škola „Pratoline“ – Momjan, 2. I‑IV razredi iz Područne škole – O.Š. „Mate Balota“ i 3. mjesto osvojili su učenici od I do IV razreda Područne škole iz Momjana – SEI „Edmondo De Amicis“. Posebne 3 nagrade osvojili su: nagradu za KREATIVNOSTI – Ajla Delić (III razred O.Š. „M.Balota“ iz Buja), za SIMPATIČNOST rada – Verena Krastić iz Kaštela učenica III razreda O.Š. „M.Balota“ Buja i za ORIGINALNOST rada – Rocco Smoković, učenik III razreda SEI „Edmondo De Amicis“ iz Buja.
Ljubitelji Zumbe mogli su uživati u plesu i zabavi u petak navečer na Trgu J.B.Tita.
[lang_hr]
Subota je obilovala bogatim programom, a vrhunac se očekivao na „Bakhovom dvoru“ kad su prezentirane i održane tradicionalne šaljive dječje igre. Posebnu pozornost privukla je i prezentacija bujskog vina „Mištela“. Uz tradicionalnu glazbu, nošnje i ples, gnječenje grožđa u velikoj bačvi posebno je plijenilo interes posjetitelja Trga Sv.Servula. Nakon prikazivanja tradicionalnog načina obrađivanja grožđa, održano je i proglašenje za „Najveći grozd“. [/lang_hr]
Najveći grozd za Malvaziju težio je 0,450 grama, za Muškat 0,655 grama, a nagradu je dobio Ecio Cinic iz sela Brajki. Za najveći grozd Terana proglašen je grozd od 0,685 grama, a ubrao ga je Ezio Damiani iz sela Bijele zemlje kod Krasice. Subotnja večer nastavljena je u duhu folklora i veselog glazbenog programa.

Poseban dio pažnje plijenila je „Krostata od 2012 bobica grožđa“. Naime, Neda Franković i Serđo Ražman pripremili su veliku krostatu na 3 različita načina. Prvi način je po starinskoj recepturi gdje se slaže tijesto pa punjenje i zatim opet tijesto. Drugi način pripreme krostate je da se tijesto nalazi ispod a punjenje samo sa gornje strane te treći način gdje se svi sastojci izmiješaju i dodaje se još žele na vrh krostate. U veliku krostatu išlo je 3 kilograma maslaca, kilogram šećera, 30 jaja, 4 vanilin šećera, 1 pecilni prašak, 20 dekagrama badema, malo domaće rakije i 2012 bobica raznog domaćeg grožđa. „Dio ovog recepta je i tajni sastojak koji je uvijek u rukavu svakom dobrom kuharu, a ponajviše je to doza ljubavi prema poslu koji se radi,“ naglasio je Ražman. Vrlo je važna tehnika kako se spravljala krostata. Brojna publika u Bujama uživala je u degustiranju iste uz čašicu dobrog vina. Krostata se tijekom večeri prodaje za simboličnu cijenu ili veći prilog, a novac će biti namijenjen humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za nabavku klime koja bi riješila potrebe grijanja Centra za inkluziju i podršku zajednici u Bujama. Korisnici ovog Centra su djeca s posebnim potrebama iz O.Š.“Mate Balota“.