Izložba “Ženska krv” u Galeriji Rigo

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja, Muzej Lapidarium u Novigradu pripremio je još jedan događaj, otvorenje izložbe radova “Ženska krv – crveni tragovi na bijelom platnu” koja će se održati u Galeriji Rigo, 20. svibnja, s početkom u 20.00 sati. Izložba “Ženska krv” je uz sudjelovanje hrvatske predstavnice Vlaste Delimar po prvi puta predstavljena izvan Italije u zagrebačkoj Galeriji Forum.

venere_620_350_s_c1

Riječ je o izložbi na kojoj sudjeluju žene, umjetnice sa svih strana svijeta, čiji radovi upozoravaju na činjenicu da je žensko tijelo istaknuti topos društvene i političke borbe za ljudska prava. Radovi su, na inicijativu talijanske kustosice Manuele De Leonardis, nastali na komadima platna koje je od početka pa do 60-ih godina 20. stoljeća, služilo ženama kao tampon za apsorpciju menstrualne krvi.

“O ovim lanenim ili pamučnim platnima još uvijek postoje živi tragovi u ženskoj mašti. Zapravo, do početka šezdesetih godina, kada su s američkog tržišta i u Italiju izvezeni ulošci za jednokratnu upotrebu od hidrofilne vate, nije bilo djevojke koja nije imala znatan broj platana u doti. Zbog toga sam, kada sam na jednom sajmu u Rimu među starim čipkama i ukrasima naišla na hrpu starih pelena – pravokutnih i kvadratnih, bijelih i boje slonovače, netaknutih i istrošenih – pomislila kako bih mogla uključiti skupinu međunarodnih umjetnica osjetljivih na ovu temu. Svaka od njih istražila je, u punoj stvaralačkoj slobodi, različite aspekte vezane za žene: rođenje, pubertet, majčinstvo, menopauzu, nasilje, feminicid.” pojašnjava Manuela De Leonardis

Izlažu: Manal AlDowayan, Wafa Bahai,Takoua Ben Mohamed, Tomaso Binga,Rosina Byrne, Rupa Chordia-Samdaria, Sara Ciuffetta, Karmen Čorak, Mila Dau, Vlasta Delimar, Isabella Ducrot, Silvia Giambrone, Maïmouna Guerresi,Susan Harbage Page, Sasha Huber, Silvia Levenson, Anja Luithle, Victoria Manganiello, Patrizia Molinari, Yasuko Oki, Sofia Rocchetti, Anna Romanello, Maria Ángeles Vila, Ruchika Wason Singh

Leave a Reply


8 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum