Udruga Prosoli – Sveta glazba

Adresa: Argentinska 4
Grad/općina: 10 000 Zagreb
Telefon: 01/4673842, 091-2810 820
Faks: 01/4673-842
E-mail: sveta_glazba@yahoo.com
Web: www.geocities.com/sveta_glazba
Matični broj: 01498266

Udruga Prosoli – Sveta glazba utemeljena je 2000. godine sa ciljem da se domaćim i inozemnim ljubiteljima sakralne glazbe predstave najvažnija glazbena djela hrvatske rane glazbe koja su nastala u kontaktima s najznačajnijim europskim glazbenim središtima tog doba kao što su Venecija, Beč. Već od samog početka pristupilo se predstavljanju značajnih glazbenih spomenika hrvatske kulturne baštine prije svega rane glazbe i baroka, a potom i glazbe do današnjih dana, pa su s obzirom na razdoblje u kojem su nastali kao i na njihov sadržaj fono proizvodi «Svete glazbe» objavljeni u 5 edicija.

Na poticaj Istarske županije i općine Kanfanar 2003. godine naša Udruga organizira Dvigrad festival. Zbog svoje kulturno-umjetničke i znanstvene razine te reputacije, festival je već samo nakon tri godine postojanja primio najviše moguće strukovno ali i iznad svega časno priznanje, a to je pokroviteljstvo „Papinskog instituta za crkvenu glazbu“ iz Rima, a nakon četvrte godine počašćen je i pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske. Ta priznanja jasni su znak da trud naše udruge koja je organizator Dvigrad festivala nije bio uzaludan, tim više što je svojom djelatnošću ovaj festival uspio u osnovnom naumu, a to je vraćanje života Dvigradu.

Dvigrad festival jedinstvena je glazbena manifestacija u Hrvatskoj specijalizirana za ranu glazbu, za koju se može kazati da je od godine do godine s nestrpljenjem očekuje i publika i kritika, i turizam, novinski i elektronski mediji. Taj međunarodni festival rane glazbe, koji je pokrenut i radi senzibiliziranja institucija i pojedinaca za obnovu Dvigrada, ali isto tako i zbog senzibiliziranja javnosti za glazbu i kulturu srednjega vijeka, renesanse i ranoga baroka, i ove se godine kao i svake dosad pobrinuo ponuditi sjaj proteklih vremena na najvećoj mogućoj razini, pa je obveza održavanja i nuđenja visoke kvalitete u biti radost ravnateljstvu festivala.

Ako ovoj formuli, koja je svih ovih godina osiguravala i darivala neupitnu vrijednost festivalu, nadodamo začudnost srednjovjekovnog Dvigrada, s magičnom moći privlačenja i umjetnika i ljubitelja glazbe i umjetnosti uopće, uspješnost festivala je je samo logičan rezultat. Preuzimanje odgovornosti svih sudionika, od Uprave festivala u koju su osim navedenog voditelja festivala uključeni načelnik Općine Kanfanar Anton Modesto i članovi Općinskog vijeća Sandro Jurman i Anton Meden na čelu s predsjednicom Vijeća Sandrom Orbanić, pa preko organizatora svih zbivanja Udruge Prosoli – Sveta glazba do umjetnika samih kojima je Dvigrad magični pokretač čarobnih izvedbi bisera rane glazbe, sjajni je hod osiguran. Budeći jednu od usnulih hrvatskih Trnoružica, Dvigrad, svojim su, poslužit ćemo se glazbenom terminologijom, skladnim višeglasjem Dvigrad festivalu ujedno omogućili i sjajnu nisku festivalskih godina i koncerata. Dvigrad festivalu, međunarodnom festivalu rane glazbe, od sljedeće godine pridružit će se i „Festival drame“ u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti iz Zagreba a koja je suradnja započela s prošlogodišnjim scensko-glazbenim programom „500 prvih ljeta Držića, Zoranića i A. Antica Motovunjanina“ s kojim je svečano otvoren prošlogodišnji festival. Ta suradnja od sljedeće godine postaje stalna.

Leave a Reply


7 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum