Karte Sulejmana Veličanstvenog u Zavičajnom muzeju Poreštine

U četvrtak 5. rujna u 19 sati u Zavičajnom muzeju Poreštine – Museo del territorio parentino održat će se svečano otvorenje iznimno atraktivne izložbe “Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog”, na kojoj će se, među ostalim, javnosti predstaviti i karta Poreča iz 16. stoljeća.

 

Izložba se održava u sklopu niza međunarodnih događaja što ih tursko Ministarstvo kulture i turizma organizira povodom 500. obljetnice objave karte svijeta osmanskog kartografa Pirija Reisa iz 1513. godine. O značaju ove obljetnice govori i podatak da je UNESCO 2013. godinu proglasio upravo godinom Pirija Reisa.

 

Izložba gostuje u četiri hrvatska grada: Rijeci, Poreču, Zagrebu i Dubrovniku, a održava se pod pokroviteljstvom Turske zaklade za podvodnu arheologiju – TINA. Nakon Rijeke, radovi ovog slavnog kartografa iz doba Sulejmana Veličanstvenog bit će predstavljeni u Poreču.

 

Okosnicu izložbe čine replike portolana istočnojadranskih luka iz Knjigeplovidbe (Kitab-i Bahriye) objavljene prvi puta 1521. godine. Osim toga izložba će uključivati repliku Pirijeve karte svijeta iz 1513. , koja je među najstarijim očuvanim kartama koje prikazuju Ameriku te je nastala i na osnovu karata Kristofora Kolumba, te reprodukcije jadranskih luka na poznatoj iznik-keramici (tehnika izrade keramike vrlo popularna u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog).

 

Izložba se organizira pod pokroviteljstvom Turskog veleposlanstva u Hrvatskoj, a sponzorira je turska zrakoplovna kompanija Turkish Airlines. U Poreču će izložba biti otvorena do 30. rujna, a moći će se razgledati od do subote u vremenu od 10 do 18 sati. Nakon Poreča, izložba će biti predstavljena u Tehničkom muzeju u Zagrebu (03.10. – 10. 11.) i Etnografskom muzeju u Dubrovniku (15. 11. – 30. 12.).

 

image002

Izvor

Foto

Leave a Reply


− 4 = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum