U Londonu otvoren prvi svjetski Muzej sreće

Za sretan prvi dan ljeta donosimo vam dvije lijepe i dobre vijesti kojima je zajednički motiv sreća: prva dolazi iz Bhutana, male kraljevine na istoku Himalaja stiješnjene između mnogoljudne Kine i Indije.

buthanZa sada je to jedina zemlja na svijetu koja ima Ministarstvo sreće. Pravo na sreću je upisano u član 9 njihovog Ustava i sreća svih građana Bhutana (a ne rast BDP-a) smatra se glavnim prioritetom nacionalne politike. Njihov zakon zabranjuje lov na životinje, uvoz pesticida, šume se ne sijeku već su zaštićena područja prirode i intenzivno se radi na pošumljavanju, a zdravstvo i školovanje je besplatno za sve. Premijer Butana održao je vrlo inspirativan govor o misiji njegove zemlje da sreću uspostavi kao kriterij važniji od ekonomskog rasta i postavi svjetske standarde očuvanja okoliša.

muzej sreće1Na tragu ovakvog razmišljanja je i vijest da je u Londonu 29. svibnja otvoren prvi Muzej sreće, s ciljem da posjetitelje inspirira živjeti sretnije i ispunjenije živote. Osnivači, motivacijski pisac Shamash Alidina, Victoria Johnson, mentorica u vodećoj britanskoj humanitarnoj organizaciji za mlade, NCS The challenge i dizajner i organizator događaja Kieran Walton započeli su svoj ambiciozni projekt kao niz „sretnih događaja“ poput obilježavanja UN-ovog svjetskog dana sreće, 20.ožujka, a sada imaju i svoj stalni prostor u prvom londonskom „sretnom kafiću“ Canvas cafeu. Inspiraciju za pokretanje ovog neprofitnog projekta dobili su od volonterske organizacije Service space koja svoje volontere potiče na svakodnevna mala ljubazna djela, kojima razvijaju velikodušnost i njome mijenjaju sebe i svoje okruženje.

muzej sreće3Trenutno je mali prostor ovog Muzeja u nastanku oplemenjen lijepom zidnom slikom, u njemu su instalirani „stablo zahvalnosti“ na koje posjetitelji mogu objesiti svoju poruku zahvalnosti, kao i poštanski sandučić u koji se mogu ubaciti pisma zahvalnosti rodbini i prijateljima. Stalno se vrte edukativne projekcije o umjetnosti i znanosti o sreći, a na školskoj se ploči mogu ispisivati misli o sreći i pozitivne poruke koje želimo uputiti svijetu. Tu se odvijaju i razne interaktivne izložbe, postoji i sretna polica s knjigama (s koje se mogu posuditi razni naslovi ili se za nju može donirati poneka vlastita knjiga), kao i kutić za bojanje, slikanje i izradu origamija. Svakodnevno se organiziraju svakakve vesele aktivnosti, poput oslikavanja lica, satova yoge i yoge smijeha, raznih predavanja, radionica i igraonica, a sve se to može po potrebi organizirati i u drugim prostorima i organizacijama koje pozovu ovo malu i poduzetnu skupinu volontera. Oni kao svoje temeljne vrijednosti navode suosjećanje (jer, kažu, sreća izvire iz ljubaznosti prema sebi i drugima), zajednicu (jer sreća je u dijeljenju sa svojim bližnjima), kreativnost i zabavu (koje „podižu raspoloženje“) i svjesnost (jer „teško je biti sretan ako nismo budni za našu unutarnju ljepotu kao i onu oko nas“).

Dakle, „Bruto nacionalna sreća“ i „Muzej sreće“ – dvije hvale vrijedne „sretne ideje“ za koje se nadamo da će se ubrzo proširiti svijetom i izazvati neki novi, sretni, val…

Priredila D. KNAPIĆ

Leave a Reply


9 − = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum