55. izdanje glazbene manifestacije Koncerti u Eufrazijani

55. festival klasične glazbe Koncerti u Eufrazijani, jedan od najstarijih festivala ozbiljne glazbe u Hrvatskoj, započinje u nedjelju 3. srpnja u 21 sat. U jedinstvenom ambijentu Eufrazijeve bazilike, koja je pod UNESCO-vom zaštitom, a u organizaciji glazbeno-scenske djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč te izbornice Katje Restović, do 26. kolovoza bit će prikazane hrvatske praizvedbe te svjetska dostignuća klasične glazbe.

Koncerti u EufrazijaniOve godine Pučko otvoreno učilište Poreč i festival Koncerti u Eufrazijani slavi „zlatnih“ 55 godina postojanja te će ovom prigodom domaćoj i stranoj publici biti predstavljen impozantan i raskošan program od 11 koncerata ponajviše komornih sastava i ansambala. Osim značajnih ansambala komorne glazbe, ove godine festival donosi i dva izuzetna iznenađenja – dvije hrvatske praizvedbe, 22. srpnja izvedbu komornog orkestra “Acostic chamber projection” te 26. kolovoza glazbene skupine X Arte.

U nedjelju 3. srpnja prvi od 11 vrhunskih doživljaja za sladokusce klasične glazbe bit će najavni koncert u koprodukciji s Dvigrad festivalom, međunarodnim festivalom rane glazbe. Za ovu priliku predstavit će nam se ansambl Responsorium sa svojim umjetničkim voditeljem Josueom Melendezom, koji će  predstaviti rijedak i autentičan program: Heinrich Schütz: „Symphoniae sacrae, op 10“ (Dresden, 1647).

HRBA 201463831 (1000x750)Službeno otvaranje u petak 8. srpnja ove je godine rezervirano za Hrvatski barokni ansambl, umjetničke voditeljice Laure Vadjon, a u spomen poznatog, rano preminulog, hrvatskog dirigenta i dugogodišnjeg voditelja ovog ansambla Saše Britvića. Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama.

Dijelom festivala u petak 15. srpnja bit će i Miroslav Ambroš na violini i Zuzana Ambroseva na glasoviru (CZ). Prva praizvedba dogodit će se 22. srpnja u petak kada nastupa komorni orkestar “Acostic chamber projection” (HR) umjetnički voditelj projekta: Dubravko Palanović, a koncertni je majstor Marko Graziani.

Giocoso String Quartet predstavlja Austrijski kulturni forum 26. srpnja, a sviraju Sebastian Casleanuna (violina), Teofil-Iustinian Todica, (violina), Adrian Stanciu(viola) te Bas Jongen, (violončelo).

Koncerti u EufrazijaniNa prvom koncertu u kolovozu (5. 08.) slušamo bariton Giorgia Surianai Lanu Bradić na glasoviru (HR). Kolovoz se nastavlja uz domaće predstavnike, gudački orkestar Splitski virtuozi kojim ravna dirigent Wladimir Kossajenko (9. 08.) i renesansni ansambl Marco Polo (12. 08.). Edukativnim dijelom festivala bližimo se njegovu kraju uz radionicu komorne glazbe Colluvio 19. kolovoza pod umjetničkim vodstvom Yurija Kota (klavir), Olivera Milić-Hirscher (viola), Meinharda Hollera (violončelo). Program se nastavlja 23. kolovoza ljetnom školom gitare „Rhapsody guitar“ uz posebnog gosta koncerta, gitarista Petrita Cequ.

55. sezonu završavamo 26. kolovoza drugom praizvedbom  X Artea (Monika Leskovar na violončelu, Sreten Krstić na violini, Dani Bošnjak na flauti i Srđan Berdović na gitari i lutnji).

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Turistička zajednica Grada Poreča i Grad Poreč. Svi koncerti festivala počinju u 21 sat, a ulaznice se mogu kupiti sat vremena prije održavanja na ulazu Eufrazijeve bazilike po cijeni od 50 kuna, dok se rezervacije ulaznica mogu izvršiti mailom na kultura@poup.hr. Program 55. Koncerata u Eufrazijani nalazi se na službenoj web stranici POU Poreč te Facebook profilu Koncerti u Eufrazijani Poreč.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 3 = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum