3. EPIZODA ISTARSKIH ŠTORIJA – „56 GODINA“

Treća epizoda dokumentarnog televizijskog serijala “Istarske priče” Pulske filmske tvornice – “56 godina” Katarine Radetić – bit će premijerno prikazana na TV Novi Pula ovoga četvrtka, 2. ožujka, u 21.45 sati. Ovaj film ceste govori o povijest Kringe i Žminja, i promjenama koje su ih zadesile tijekom zadnjih 50 godina, ali i o kompleksnosti dugogodišnjeg bračnog odnosa te temama kao što su 56 godina 1urbanizacija i turizam. Priču nam pričaju Josipa i Anton Radetić, koji su u braku već 56 godina, no još uvijek vole isticati razlike među svojim rodnim mjestima. S obzirom na to da ih nisu posjetili već 20-ak godina, Josipa i Anton kreću na izlet i otkrivaju promjene koje su se dogodile kako u tim selima tako i u Istri. Njih proživljavamo kroz oči ovoga para te emocije koje im pobuđuju nova lica mjesta u kojima su nekoć poznavali svaki kamen.

Katarina Radetić se filmom počela baviti 2011. kada je u sklopu Pulske filmske tvornice snimila prvi kratki film, “Čovjeka u boji”. Na Reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva film je dobio posebno priznanje, dok je na Moj film festivalu dobio treću nagradu u konkurenciji art filma. Na Akademiji dramske umjetnosti je 2015. diplomirala filmsku i tv režiju, i odmah potom upisala diplomski studij Dokumentarnog filma. Njezin kratki dokumentarni film “Cile” bio je uvršten u natjecateljski program Dana hrvatskog filma i   Liburnija film festivala 2016., a iste godine je kratki igrani film “Negdje” ušao u natjecateljski program Pula film festivala.

Katarina Radetić -56 godina“Istarske štorije” je dokumentarni televizijski serijal sastavljen od sedam 15-minutnih autorskih filmova afirmiranih i mladih autora (Ines Pletikos, Goran Legović, Katarina Radetić, Marko Zdravković-Kunac, Ivana Anić i Sanda Letonja-Marjanović). Afirmirani autori su onim mladima ujedno bili mentori, odnosno pomagali su im savjetodavno u cilju usavršavanja njihovog znanja. U serijalu se tematiziraju kulturne različitosti istarskog prostora i otkrivaju osebujnosti etnografskog bogatstva kao i šarolike socijalne skupine, od starosjedilaca do došljaka i marginalaca. Čut ćemo mnoštvo različitih glazbenih žanrova, instrumenata, jezika i narječja, vidjeti poznate vedute iz drugog ugla i ući u prostore koji se obično zaobilaze.

Producent serijala je Marko Zdravković-Kunac, urednici su Ines Pletikos i Marko Zdravković-Kunac, dok montažu potpisuje Danilo Lola Ilić. Serijal će biti prikazivan u istom terminu (četvrtkom u 21.45 sati) na TV Novi Pula do 30. ožujka. Njegovu su realizaciju financijski podržali Agencija za elektroničke medije, Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnost elektroničkih medija, te Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


8 + = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum