Dokumentarni film „Safari“ Ulricha Seidla u hrvatskim kinima

Na pitanja „koliko košta zebra“ i „zašto ljudi vole ubijati“ odgovor daje novi, provokativni dokumentarac jednog od najboljih europskih redatelja – Ulricha Seidla koji se u pulskom kinu Valli počinje prikazivati od 23. ožujka.

Safari-480x680-preview-1Majstor dokumentarnog filma, uvijek tematski kontroverzan i redateljski precizan Ulrich Seidl („U podrumu“, Rajska trilogija) ponovno je kameru usmjerio prema svojim zemljacima i na velika platna „donio“ film o safari-lovcima koji svoj godišnji odmor provode u afričkim prostranstvima loveći divlje životinje. U fokusu je stariji austrijski bračni par i njihovo dvoje djece, a prema onom što vidimo u filmu, ovo im zasigurno nije prvi takav „izlet“. Svaki turist-lovac pažljivo u katalogu bira svoju omiljenu životinju koju onda pokušava uloviti, idealno – samo jednim metkom direktno u srce. Ali ne ide to uvijek tako lako. U njihovom pohodu, u stopu ih prate uglavnom crni lokalni asistenti, osiguravaju lov sa sigurne distance, usmjeravaju prema plijenu, te pažljivo namještaju stalak za naslon puške u smjeru odabrane životinje. Ostalo ovisi o umješnosti lovca, a rijetkost životinje i o debljini novčanika.

Neki granicu povlače kod lava i leoparda brinući za njihovo brojčano stanje u svijetu, neki biraju prema vlastitim gurmanskim ukusima raspravljajući koji je dio mesa ukusniji. Međutim, nitko se posebno ne brine za cjenik ubijenih životinja koji se kreće od nekoliko stotina pa do više tisuća eura, ovisno o kojoj životinji je riječ. Na ovaj način Seidl prezentira čitavu lepezu ljudskog ponašanja te pravo lice „životinje“ na vrhu hranidbenog lanca.

Osim u afrički safari, Seidl nas seli i u „safari“ ljudske psihe portretirajući likove koji su za sebe pronašli idealni adrenalinski park i novi trofej za dnevni boravak. Kroz odlučna opravdanja potpuno nerazumljivog ponašanja pripadnika višeg srednjeg sloja austrijskog društva, „Safari“ jasno daje do znanja da pred puškom bijelih lovaca niti jedna životinja nema šansu preživjeti. Svoju svjetsku premijeru „Safari“ je imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji na kojem mu se pridružila i lovačka obitelj iz filma. Kako bi „zaštitio“ svoje protagoniste, Seidl ih nije vodio pred medije.

„Safari“ je u Hrvatskoj premijerno prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu, a svoju kino-premijeru imat će 21. ožujka u 19 sati u kinu Europa (dvorana Muller) u Zagrebu te od 27. ožujka i u Dokukinu KIC. Osim u Zagrebu, film se od 23. ožujka može pogledati u Art kinu Croatia (Rijeka), kinu Valli (Pula), Zelenoj dvorani (Zabok) te u desetak ostalih nezavisnih kina.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum