Borkovsky i Jugovac izlažu u Grožnjanu

U subotu 13. svibnja otvorene su dvije samostalne izložbe u grožnjanskoj galeriji Fonticus. Tomislav Čop predstavio je “Fraktalne formacije” Eugena Borkovskog koji se ovoga puta našao u dvostrukoj ulozi – kao autor ali i kao kustos izložbe “Prostorni crteži drvom” Marina Jugovca.

IMG_0921

U “Fraktalnim formacijama” predstavljeno je 19 zidnih, podnih te stolnih izložaka, upotrebnih i upotrebljenih spljoštenih elemenanta, samostojećih ili položenih u kutijama. Fraktali po kojima je izložba nazvana predstavljaju beskonačne slike koje se temelje na matematičkoj formuli i koje bez obzira na uvećanje ili smanjenje uzorka, pokazuju uvijek isti prikaz. Na promatraču je red da zakorači ka razumijevanju izložbe.

Događa se često da čovjek koji odraste, nikad nije u potpunosti sazrio. Da bi muškarac mogao živjeti, dijete u njemu mora umrijeti. Izloženi dijelovi madraca i njihovih segmenata godinama su primali otiske ljudi na spavanju i postali neka vrsta negativa, odnosno bilježili sate provedene u snu i bdijenju. Stalno se ponavljajući, ostajući isti, bilježeći svaki trenutak svojega postojanja, autor prokazuje da svaki dio nečega, ili nekoga sadrži čitavu suštinu stvari, duboko zakopanu u nutrinu. Koristeći prirodne materijale, razotkriva se jednostavnost postojanja, a cjelokupna izložba razotkiva robovanje vlastitima navikama i ciklusima. Tomislav Čop o izložbi kaže: IMG_0940“Artističko promišljanje onkraj osjetilne, subatomske, kvantne ili beskonačne stvarnosti putem analize fraktalne geometrije prirode sada je interes umjetnika. Eugen Borkovsky svojim fraktalnim formacijama ponovno poziva (i izgledno provocira) na razmatranje njemu samosvojne vizualne poezije, ovaj put predstavljene u prirodnom habitusu umjetnika gdje on istovremeno stvara njegov dio, kao i cjelinu. Međutim, ovdje, prvi put izloženi objekti nastajali u autorovom laboratoriju u posljednjih nekoliko godina kroz nekoliko različitih smislova označuju novi, daljnji otklon u kontekstu Eugenovog cjelokupnog stvaralaštva. Njegov opus (pojednostavljeno) može biti shvaćen kao koherentna fasciniranost, propitivanje i razvoj mišljenja o organici ili prirodnosti likovnih elemenata, materijala i tehnika otjelovljen u ambijentalnosti, a kao jedan od nosivih likovnih elemenata ovih prostornih kolaža istaknuti je i dinamičan međuodnos svjetla i sjene koji se kroz planirano osvjetljavanje objekata događa u prostoru. Time on uz naglašenu linearnost i monokromiju radova postaje njihov integralni dio, a dok sami objekti postaju instalacije.”

Eugen Borkovsky Vodopivec rođen je u Opatiji. Likovne umjetnosti studirao u Rijeci. Završio Seminar pisanja o suvremenoj umjetnosti na Zavodu za suvr. umj. u Ljubljani (Slo). Ima status samostalnog umjetnika (skulptor i likovni kritičar). Bavi se suvremenom likovnom praksom i likovnom kritikom te grafičkim i web dizajnom, heraldikom i scenografijom. Organizirao ili sudjelovao na mnogim projektima, stručnim simpozijima, lik. kolonijama i radionicama u domovini i inozemstvu. Objavio cca 400 informativno – publicističkih radova sa područja likovnih umjetnosti. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim prostorima širom svijeta. Od 1999. vodi Gradsku galeriju Fonticus Grožnjan. Član je HDLU Rijeka, HDLU Istre, ULPUH-a, HZSU-a, Društva muzealaca i galerista Istre. Priredio preko 70 samostalnih i sudjelovao na više od stotinu skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 1989. godine živi u središnjoj Istri.

IMG_1009Izložba Marina Jugovca sastoji se od 12 drvenih okomitih samostojećih elemenata, stabala sa korjenima okrenutim prema gore i obojenih bijelom bojom. Broj 12 predstavlja vremenski ciklus, v, a bijela boja čistoću i sterilnost, ovisno o okolini ili kontekstu. Elementi su okruženi prozirnom zavjesom od folije za namještaj kakve koriste soboslikari kao da smo umjetnika zatekli u izradi svojih skulptura. Kustos Borkovsky ističe:” Marino Jugovac predstavlja novu seriju radova. Kao i za veći dio njegovog dosadašnjeg opusa, premisa je dojam, senzacija koju pruža priroda. Iz nje on izdvaja njemu zanimljive elemente i s njima započinje vizualno istraživanje. Rezultat su kontrolirani, ali još uvijek iskreni uradci koji nose karakteristike igre. U susretu/borbi s materijom teško je odoljeti datostima koje nosi. Marino je sklon obradi drva kao materijalu, a ovaj put čini minimalne radnje postižući odličan dojam.Razapetih misli između ideje materije i ideje oblika, autor ritualno gradi niz. Radovi su sličnih temeljnih oblika, ali se razlikuju „osobnom“ konfiguracijom. Pomalo arhetipski u rezultatu, ovaj niz objekata nastao IMG_1018je skoro u jednom dahu. Sve radove doživljavamo kao cjelinu, kao ciklus koji je sastavljen iz jednakovrijednih dijelova. Instinktivan iskaz, otklon prema subjektivnom i maštovita interpretacija realnosti, a prema autorovom egzistencijalnom iskustvu, ovdje su sasvim objedinjeni. Marino Jugovac u ovom projektu poseže za tehnikom/materijalom izvan tradicionalne umjetničke prakse. Integriranje stvarnih predmeta postaje umjetnička akcija koja rezultira artefaktom koji postaje umjetnički predmet u onom trenutku kad unutrašnjom logikom dijelovi postaju nedjeljiva cjelina. Marino je ovim projektom to u potpunosti uspio.”

Marino Jugovac bavi se likovnim stvaranjem, prije svega skulpturom i slikarstvom od početka 90–ih godina prošlog stoljeća. Sudjeluje na velikom broju međunarodnih projekata, workshopova, kolonija, ekstemporalnim izložbama, te mnogobrojnim grupnim i samostalnim izlaganjima. Radovi su prisutni u mnogim javnim i privatnim kolekcijama. Njegove su forme stupolike i elementarne kada radi minimalistički, ali redovito, posebno u javnim prostorima, prikladno dimenzionirane. Član je HZSU i HDNU sa statusom samostalnog umjetnika. Živi i radi u Grožnjanu.

Tekst Marko ŠORGO
Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


5 + 8 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum