FOTO NATJEČAJ porečkog festivala aMORE

rok: 25.05.2017

Ukupna duljina hrvatske obale proteže se na preko 6000 km s 12450 km2 obalne zone koja predstavlja 22% ukupne površine Republike Hrvatske. Na toj površini živi 23% stanovništva, ali možemo reći da hrvatska obala ulazi u gotovo svačiji dom s obzirom da turizam predstavlja najvažniju gospodarsku aktivnost u zemlji. Iako gospodarstvo države ovisi o Moru (prvenstveno turizmu), razina osviještenosti stanovništva o važnosti mora i oceana vrlo je niska. Osim toga, 11 milijuna turista posjeti Hrvatsku svake godine te bi trebao bi naš zajednički zadatak i odgovornost osvještavati te naše „privremene stanovnike”.

amore

Festival aMore koji će se održati u Poreču u lipnju ima za cilj skrenuti pozornost na okolišni, društveni i kulturni značaj morskih ekosustava kao i na uzroke njihove degradacije, a u svrhu njihova očuvanja. Festival želi pridonijeti aktiviranju svjesnijih i odgovornijih zajednica te turista/putnika koji kolektivnim djelovanjem mogu pridonijeti ispunjavanju Globalnih ciljeva za održivi razvoj, a kako bi se očuvao ovaj naš neprocjenjiv i važan resurs.

Prilikom prvog izdanja jedinog festivala u regiji u potpunosti posvećenog moru, udruga Zona organizira i fotografski natječaj koji obuhvaća sve tematike vezane uz more (bioraznolikost, podvodni svijet, ekologija, život na obali i lokalne zajednice vezane uz more, morska prehrana, ribarstvo, pomorstvo, luke, lučki gradovi, sportovi vezani uz more, turizam i posljedice istog…).

Natječaj je otvoren za sve interpretacije navedenih tematika kao i za mnoge druge. Na natječaj se mogu javiti svi zainteresirani, profesionalni i amaterski fotografi, dok je tehnika snimanja potpuno slobodna. Natječaj je otvoren od 5. do 25. svibnja. Zainteresirani za sudjelovanje trebaju poslati svoj kratki životopis s osnovnim podacima te maksimalno pet fotografskih radova u visokoj rezoluciji (min. 3000 px duža strana, 300 dpi, JPG format). Za svaku fotografiju navesti godinu i naziv. Fotografije poslati na mail amorefestivalporec@gmail.com s naslovom ‘aMORE – za foto natječaj’.

Stručni žiri će odabrati najbolje radove za grupnu izložbu za vrijeme trajanja festivala u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine, koji je u ljetnim mjesecima jedna od najposjećenijih lokacija zahvaljujući svojoj poziciji u starogradskoj jezgri. Troškove produkcije pokriva organizator. Po isteku natječaja i obavljenoj selekciji autori/ce će biti obaviješteni o rezultatima te će isti biti objavljeni na facebook stranicama festivala. Nagrada za najbolje ocijenjeni rad biti će samostalna izložba autora u 2018. godini. Udruga Zona zadržava pravo korištenja fotografija u svrhu promocije festivala ili same udruge.

Članice žirija ovogodišnjeg natječaja: Sabina Damiani, umjetnica, fotografkinja, kustosica i likovna pedagoginja te suorganizatorica festivala. Bavi se istraživanjem u intersekciji novih medija i vizualne antropologije. Izlagala je na brojnim međunarodnim samostalnim i grupnim izložbama te je autorica nekoliko kustoskih koncepata. Također se bavi edukacijom, pedagoškim radom i projektima za osnaživanje lokalne zajednice. Michela Di Savino, švicarsko – talijanska fotografkinja, producentica i umjetnička direktorica. Uz to bavi se plesom i istraživanjem pokreta, a dio njezine fotografske produkcije posvećen je projektima društvenih ponašanja i socijalne kohezije. Također se bavi foto – terapijom, službena je fotografkinja nekoliko kazališnih festivala i događaja u umjetničko-performativnoj sferi. Petra Počanić, suorganizatorica festivala, komunikacijska dizajnerica, dizajnerica usluga te djelatnica u kulturi. Promišlja i djeluje u području održivog razvoja s posebnim interesom za inovacijske procese, društvene inovacije te doprinos kulture u razvoju zajednica/gradova i sukreiranje održivije budućnosti. Suosnivačica je udruge Zona za poboljšanje kvalitete življenja.

Ovogodišnji aMORE Festival sastoji se od projekcija filmova, multimedijalne izložbe, natječajne fotografske izložbe, panel diskusija i predavanja stručnjaka, radionica za djecu, čitanja poezije te akcije čišćenja podmorja. Festivalom se nastojati umrežiti i podržati sve inicijative koje se na bilo koji način bave morem i pridonose njegovom očuvanju i valorizaciji.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum