Izložba EDE MURTIĆA „Montraker“ u GRADSKOJ GALERIJI LABIN

Samostalna izložba Ede Murtića naziva „Montraker“ bit će otvorena u petak 30. lipnja u 20.30 sati u Gradskoj galeriji Labin. O izložbi će govoriti Branka Arh, povjesničarka umjetnosti.

1995,GORUCI Mmala fotoONTRAKER„Stvaralačku vitalnost umjetnika koji se od izložbe „Doživljaj Amerike“ uvažavao kao glavni predstavnik hrvatske umjetnosti slobodnog i otvorenog slikarstva, smjelih odnosa i akcije, suvremena kritika uvijek iznova potvrđuje, uvijek iznova tumači njegove kreativne ideje, mijene i preobrazbe, međe koje je pomicao, fenomen njegova djela. No, pogledajmo izložbu kao cjelinu, žestinu geste, akcije i boje u Murtićevim slikama na temu Montrakera! Tek pogled na cjelinu pokazuje puno značenje i blistave vrijednosti ovoga slikarstva, kako je odmjeravao svoj motiv, njegovu monumentalnost, kako je između figurativnih i apstraktnih ritmova iskazao najčistiji odjek motiva, njegovu prirodu i njegov život. Ne kao konačnost, već kao novu izričajnu sintezu po kojoj ovu cjelinu ubrajamo među njegova najekspresivnija i najmonumentalnija djela.

„Murtić je isticao da se kao slikar ne želi zatvarati ni u kakve teorijske sustave ni u dogmatske tehnike izražavanja, svaki novi doživljaj E.M. Vrsarza njega je bio novo uzbuđenje za koje je trebalo pronaći odgovarajući izraz. Što se njega tiče, važno mu je bilo otkrivanje novih odnosa i kretanje prema novoj stvarnosti slike. Svoje je slikarstvo smatrao realističkim, vezanim uz realne elemente (mislio je pritom na odnos prema vlastitoj realnosti). Važno mu je bilo da unutarnjom interpretacijom Montrakera prebriše vanjsku vizualizaciju motiva i otkrije pritom njegovu likovnu bit, grafičku i kolorističku.

„Danas znamo da su njegova prekoračenja ustaljenih norma i konvencionalnih međa uvelike doprinijela slobodi hrvatskoga slikarstva poslije pedesetih godina dvadesetoga stoljeća i novoj suvremenoj umjetnosti. Iz ove naše sadašnje vizure, s argumentacijom pogleda na jedan značajni segment njegovoga slikarskog opusa stvaranog tijekom šest desetljeća, možemo reći da Edu Murtića vidimo kao jednu od najautentičnijih osobnosti i bez usporedbe u hrvatskome slikarstvu”, piše Arh u predgovoru kataloga.

Postav izložbe u labinskoj galeriji činiti će 20-ak platna velikih formata i dokumentarni film “Stina”, režisera Rajka Grlića. Sva izložena djela dio su privatne zbirke obitelji Murtić. Izložba ostaje otvorena do 4. kolovoza.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum