2. DAN 23. PUF-a: Od umjetničke kompleksnosti do površne zabave

Drugi dan 23. međunarodnog kazališnog festivala PUF koji se u Puli održava prvih pet dana srpnja bio je u znaku plesa, a sinoćnji program počeo je u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula predstavom „Stop Spot“ Mehdija Farajpoura, iranskog koreografa i plesača, te umjetničkog voditelja međunarodne plesno-kazališne skupine Oriantheatre Dance Company sa sjedištem u Francuskoj.

DSC_0151 (1200x803)

Skupina je posljednjih godina redoviti gost festivala, a njihove se predstave odlikuju istraživanjem novog koreografskog jezika koji graniči s različitim umjetničkim formama – plesom, kazalištem, poezijom, instalacijom, videom i zvukom. Ovi elementi prisutni su i u „Stop Spotu“, još jednom minimalističkom ostvarenju mračnih tonova i intrigantne hermetičnosti koja ne zapostavlja slikovitu narativnost bogatu asocijacijama.

Prvi snažni dojam gledatelji su dobili već jednostavnom scenografijom – morem zgužvanog novinskog papira koji prekriva plesni pod i na kojemu izvođači Antonio Izquierdo Martínez i Neus Canalias Avila dočaravaju priču o našem „svijetu riječi, fraza, rečenica i slova“, brzih informacija, ali i gladi, ratova i površnih pristupa. Iz tog mora plesači izranjaju i uranjaju, ponavljaju pokrete koji ih lišavaju humanosti i pretvaraju u automate – gole i prazne. „Brinete se o svojoj koži ali ne i o onome što je ispod nje“, kaže izvrsna Gwen Sampé koja im se pridružuje na pozornici kako bi riječima i zvukovima ispunila taj proždirući vrtlog praznine i prizvala ljude pameti.

DSC_0170 (1200x803)

PUF se potom preselio na Forum, gdje se polusatnom predstavom za djecu i širu javnost „Volim te- ne volim te“ kompanije HURyCAN predstavila Španjolska. Plesači i koreografi Candelaria Antelo i Arthur Bernard Bazin uprizorili su uz ples, glumu i akrobatiku klasičnu (humorističnu) priču o upoznavanju, ljubavi, mržnji, sučeljavanju i razmiricama. U većem dijelu njihovog posljednjeg rada oni se uz korištenje elemenata slapsticka tuku, udaraju, navlače i šamaraju, a povremeno i poljube. Publika je svaki čin nasilja i svaki poljubac popratila prigodnim glasanjem i pljeskom, i tako iskazala svoje simpatije spram ove jednostavne i površne predstave za masu čiji je cilj zabaviti bez pretjerane potrebe korištenja moždanih stanica.

Tekst i fotografije Ivana-Nataša TURKOVIĆ

Leave a Reply


− 2 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum